Fanoušci bojového umění se mohou těšit na napínavé finálové souboje v jednom z nejtvrdších sportů svého odvětví. Je to Muaythai, známé též jako thajský box.

Tisíciletá tradice

Toto plnokontaktní bojové umění má více než tisíciletou tradici. Největší popularitu si tento způsob boje získal u válečníků, jimiž byla osídlena území dnešního Thajska. Poté se souboje odehrávaly převážně na tržištích. Později začaly vznikat specializované stadiony a zápasy se přesunuly do klasického ringu.

Od tradičního boxu se odlišuje tím, že k neozbrojenému boji používá nejen pěsti, ale i chodidla, lokty a kolena. Tím více připomíná souboj jako ve skutečnosti, a proto také tento způsob sebeobrany bývá nadřazen nad klasický box západního stylu.

Upravená pravidla

Turnaj 27. června je vrcholem celého ročníku Mistrovství České republiky 2019/2020, během kterého se však uskutečnilo pro letošní sezonu pouze sedm kol, neboť tři další kola musela být z důvodu koronavirové pandemie zrušena. Česká Muaythai Asociace však vyšla svým členům vstříc a z důvodu přerušení sezony vyšší mocí upravila pravidla, aby rozběhnutá sezona byla důstojně zakončena,“ sdělila k finálovému turnaji za asociaci Bohumila Ottich Johnová.

Postupují jen ti nejlepší

V jednotlivých kolech mistrovství zápasníci z celé republiky bojovali o body do tabulky, ze které postupují vždy jen dva nejlepší z každé věkové a váhové kategorie. Díky upraveným pravidlům se tedy do finále dostalo dohromady sedm dvojic z mužské, ženské i juniorské kategorie.

„Na mistrovství republiky amatérů získávají zápasníci cenné zkušenosti, díky kterým se mohou postupně probojovat do vyšší úrovně soutěží a následně také do reprezentace. Z této soutěže vychází nové hvězdy české muaythai scény, jejichž výkony pak zdobí prestižní galavečery profesionálních promotérů,“ vysvětluje prezident České Muaythai Asociace Petr Ottich.