Start je v 11.00 hodin na severním cípu Slovanského ostrova. Plave se na tratích o délkách 100, 300 a 750 metrů, přičemž posledně jmenovaná trať je soutěžní. Poprvé v historii akce bude pro změření soutěžní tratě použita čipová technologie včetně cílové brány.

Podle dostupných informací je možné, že průtok vody ve Vltavě při soutěži bude výrazně větší, než bývá obvyklé. Pokud to bude možné, Povodí Vltavy průtok na čas akce sníží, ale přesto zůstane proud řeky nejspíš silný, takže není vyloučeno, že méně zdatní plavci tratí, které se plavou napříč řekou (tedy 750 a 300 m), budou zvažovat zkrácení své tratě.

Memoriál Alfreda Nikodéma je nejstarší a nejznámější otužileckou akcí v Česku. Poprvé se vystoupení otužilců konalo v roce 1923. Akce, kterou pořádá I. plavecký klub otužilců Praha, se každoročně účastní stovky plavců, nejen z České republiky, ale například i ze Slovenska, Polska, Belgie, Německa, Anglie, Rakouska, USA nebo dokonce i z Hongkongu. V roce 2019 se počet účastníků vyšplhal na více než 430 plavců.

Více informací na webu otuzilci-praha.cz.