Organizátoři akce opět pro veslařské profesionály, ale i amatérské závodníky a nadšence, připravili regatu, která spojí české a německé město. „Je to nejdelší i nejextrémnější závod, který se na světě koná. Takový Dakar na vodě,“ řekl o tomto klání jeho ředitel Aleš Nejedlo.

Loňský rekord

Bude nadcházející ročník Prague Hamburg Rowing Race stejně unikátní a úspěšný jako loňský? Právě minulý rok předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček spolu se zakladatelem regaty a ředitelem závodu Alešem Nejedlo urazili jako první na světě na single skifu v průběhu dvanácti dnů vzdálenost 850 km. Jeli z Prahy do Hamburku, přičemž na hladině řek Vltavy a Labe strávili 76:39,21 hodin čistého času a zapsali se tak do České knihy rekordů.

Jak závod probíhá?

Jak závod vlastně vypadá? Prague – Hamburg Rowing Race je veslařskou regatou, trať je rozdělena na 12 etap rozložených mezi česká a německá města na Labi. Druhý ročník etapového závodu startuje 17. srpna na Vltavě pod Karlovým mostem v centru Prahy a skončí 29. srpna na Labi v Hamburku.

Trasa pro závodníky povede v pořadí Praha - Mělník - Ústí nad Labem - Bad Schandau - Dresden - Riesa - Wittenberg - Aken - Magdeburg - Tangermünde - Wittenberge - Bleckede - Hamburk. V úvodu čeká závodníky nejkratší etapa z Prahy do Mělníka, která měří 53 km a nejdelší úsek je zase mezi Riesou a Wittenbergem, ten je dlouhý 107 km.

Vedle profesionálních závodníků se budou moci zapojit i amatérští veslaři i další vodáci. Platí však, že v amatérské kategorii se mohou veslaři představit jen v jedné z etap.