STIHL TIMBERSPORTS® je mezinárodní extrémní sportovní série soutěží v dřevorubeckém sportu, jejíž kořeny leží v Austrálii a na Novém Zélandu, v Kanadě a Spojených státech.

V Praze budou o týmové a individuální tituly bojovat sportovci z více než 20 zemí. Českou republiku bude v soutěži jednotlivců o světový titul reprezentovat vítěz Mistrovství České republiky 2019 Martin Roušal. V soutěží družstev Roušala doplní Martin Komárek, Martin Kalina, Leoš Klíma, Jan Holub a Matyáš Klíma. Po loňském prolomení evropského rekordu se nejlepší čeští sportovní dřevorubci pokusí na domácí půdě zaútočit na zisk cenného kovu.

Český národní tým

Český národní tým

Program šampionátu

V pátek 1. listopadu se utkají národní týmy v K.O. systému, který zahrnuje čtyři dsiciplíny Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck a Standing Block Chop. Ty absolvují čtyři sportovci formou štafety.

V sobotu 2. listopadu pak na dvanáct nejlepších sportovních dřevorubců světa čeká šest disciplín v individuální soutěži. Klasické disciplíny se sekerou jsou: Springboard, Underhand Chop a Standing Block Chop. Zručnost práce s pilou prověří: Single Buck (jednoručná pila), Stock Saw (standardní motorová pila) a Hot Saw (speciálně upravená motorová pila o výkonu až 80 koňských sil). V každé disciplíně jsou soutěžícímu přidělovány body na základě dosaženého času, přičemž světovým šampionem se stává ten, kdo po šesti dsiciplínách dosáhne nejvyššího součtu bodů.

Loni zvítězila Austrálie

Chopperoos, jak se australským sportovním dřevorubcům říká, předvedli před rokem neskutečné představení, když na cestě za vítězstvím v soutěži družstev dokonce stanovili nový světový rekord a světový titul vyfoukli borcům z USA. Australan Laurence O´Toole pak předvedl svoji extratřídu, když vyhrál individuální titul, čímž uzavřel neskutečný víkend plný extrémních sportovních výkonů.

Více informací o sportu, vybavení a nakládání s dřevem naleznou zájemci na: www.stihl-timbersports.com.