Všichni určitě znáte šachy neboli šach. Tato nejpopulárnější desková hra světa provází lidstvo ve své moderní podobě už stovky let a věnují se jí milióny lidí. Je zároveň považována i za odvětví sportu.

Dokonce během staletí vznikala rozsáhlá šachová teorie, která má dnes charakter vědy. Navíc samotná výuka a hraní zlepšuje kvalitu myšlení a rozvíjí příznivé charakterové vlastnosti.

Šachy možná nejsou nejjednodušší hra k naučení, ale nejsou nejtěžší. Podívejme se alespoň na základní pravidla.

Pravidla šachu ve zkratce

Šachovou soupravu tvoří šachovnice a dvě sady kamenů – světlé neboli bílé a tmavé nazývané černé. Čtvercová hrací deska je rozdělena na 8×8 polí střídavě ve stejných barvách jako mají figury.

Každý hráč má na počátku hry celkem šestnáct kamenů šesti druhů - krále, dámu, po dvou věžích, střelcích a jezdcích a osm pěšců. Hráči střídavě provádějí tahy, tedy přesuny kamenů po šachovnici. Cílem je mat, takové napadení soupeřova krále, které nelze odvrátit.

Počítače a internet v šachu

Ve druhé polovině 20. století začaly být pro šachové partie používány počítače. Byl to jakýsi test schopnosti umělé inteligence, jak napodobit lidské myšlení. Postupně se nedokonalé programy zlepšovaly a v roce 1997 vyhrál šachový počítač proti tehdejšímu mistru světa Garrimu Kasparovovi.

Počítače v roli sekundantů a díky rozsáhlé databázi partií a pozic umožňují také zlepšení přípravy hráčů. Velké popularitě se těší i hraní po internetu.

Bleskový šach je divácky velmi atraktivní a je plný napětí. Dobré nervy mohou znamenat rozdíl mezi vítězem a poraženým. Přijďte se tedy podívat na největší a nejprestižnější šachový turnaj v Praze.