Cílem je zaběhnout celkem 125 kilometrů během 90 dní na pětikilometrových Mattoni FreeRun trasach. Proč zrovna 125 km? Tradičně se na jaře běží Sportisimo 1/2Maraton Praha (21 km), Volkswagen Maraton Praha (42 km), Mattoni 1/2Maratony v Karlových Varech, Českých Budějovicích a Olomouci (3x 21 km). Sečteno podtrženo - 126 kilometrů. A protože se běhá na pětikilometrových trasách, zaokrouhlili organizátoři cílové číslo na 125.

„Přicházíme s komunitním projektem, jehož cílem je spojovat lidi se společným zájmem o běh a ukázat, že běhat může opravdu každý - kdekoli a kdykoli. Projekt Mattoni FreeRun jsme vytvořili před několika lety a aktuálně máme 90 běžeckých tras napříč celou Českou republikou. Naším cílem je, aby si s sebou všichni na své výlety zabalili běžecké boty a kromě tradičních míst objevovali i běžecké trasy, které jsou certifikované Českým atletickým svazem. Právě teď musíme dát lidem možnost zase pocítit ten soutěžní adrenalin. Chceme být součástí něčeho velkého, dokud nebudeme zase moci slavit úspěchy společně,” uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Na mnoha trasách běhá pravidelně skupina nadšenců s koučem. Pokud někdo nechce sbírat kilometry sám nebo chce poznat novou běžeckou partu, může se připojit. Každá trasa s koučem má svou Facebookovou skupinu, ve které zjistíte informace k výběhům. Na sedm míst přijede během června a letních prázdnin RunCzech tým, aby podpořil týmového ducha a přivezl trochu té závodní atmosféry. Veškeré informace o jednotlivých trasách i o celém projektu jsou dostupné v mobilní aplikaci RunCzech.

Pro ty, kteří rádi soutěží a jen cílový počet kilometrů jim nestačí, má RunCzech několik podkategorií. Po celou dobu bude možné sledovat žebříčky nejrychlejších běžců na 5, 10, 20 a 40 km. Dále bude oceněn ten, kdo jako první splní celou výzvu, kdo poběží na nejvíce různých tratích a ten nejrychlejšího na každé trati. Speciální ceny jsou připraveny pro kreativní duše. Na závěr celé výzvy se uskuteční tombola, do které darovali ceny partneři RunCzech, a každý, kdo dokončí celou výzvu, získá digitální medaili. Kompletní pravidla celé výzvy najdete na www.runczech.com. Stačí se zdarma registrovat, najít si nejbližší trasu a vyrazit.