Procvičovat se dají nejen svaly a mozek, ale také krevní oběh. Pravou cévní gymnastikou je totiž otužování. Posílí se tak imunita, ale můžete se rovněž zbavit i bolestí zad nebo třeba vysokého krevního tlaku a možná i trochu omládnete.

Můžete se přidat ke zkušeným. I. plavecký klub otužilců Praha se věnuje řadu let kondičnímu otužování a sportovnímu zimnímu plavání. Členové klubu celoročně trénují ve Vltavě v Praze-Braníku a zúčastňují se plaveckých soutěží.

Každý rok organizují tři oficiální klání. Vedle Branických ledů je to nejprestižnější a nejstarší Memoriál Alfreda Nikodéma a v posledních letech také Mistrovství České republiky v zimním plavání v prsařském způsobu. Letos to bude dokonce již 19. ročník.

Mistrovství ČR

Mistrovství České republiky v prsařském způsobu se účastní pouze ti plavci, kteří splňují kvalifikační limity. Ostatní mohou soutěžit ve volném způsobu, což však není součástí mistrovství.

Na dodržování plaveckých pravidel bazénového plavání budou dohlížet rozhodčí. Závodníci, kteří jsou zvyklí plavat převážně na volné vodě, si tak musí pečlivě hlídat svůj styl včetně obrátek, aby nebyli diskvalifikováni u mistrovských tratí. Plavání ve stojaté vodě má přeci jen trochu jiné zákonitosti než v proudící řece.

Klasický styl

A jak náročné je plavat prsa neboli klasický styl? Je to jeden z nejstarších způsobů a také nejpoužívanější v rekreačním plavání. Je oblíbený, protože ho lze plavat i bez dovednosti dýchání do vody, což u jiných stylů, například u kraulu nebo motýlka, nejde nebo jen velmi špatně a na omezenou dobu.

Ale pozor, je to zároveň jedna z nejnáročnějších plaveckých technik. Skládá se totiž ze záběru rukou, kopu nohou a následného splývání, kdy jsou ruce a nohy zcela propnuty. Ale zase co se týká rychlosti, tak má bohužel nejmenší účinnost.