Závod Author Pražská padesátka se letos uskuteční už po dvaadvacáté, i když letošní ročník je plný výzev a nejistoty. „Jsme rádi, že jsme mohli udržet tradiční termín třetí soboty v září a závod se nám navzdory letošní situaci snad podaří uspořádat. Utužovat zdraví a dobrou náladu sportem je potřeba, doufáme proto, že nás do závodu nepostihnou ještě nějaká narychlo zavedená hygienická opatření. Pro ochranu závodníků i pořadatelů budeme samozřejmě respektovat stanovený limit pro konání venkovních akcí a od všech vyžadovat dodržování konkrétních opatření. Povedlo se nám překonat i některá organizační úskalí. Naše tradiční zázemí v menze ČVUT je v rekonstrukci, proto jsme museli hledat nové prostory, které se nám díky spolupráci s ČVUT podařilo nalézt. Vážíme si toho, že nám vyšla vstříc zejména Fakulta stavební ČVUT, bylo by tak škoda závod rušit, když bylo tolik energie vloženo do nalezení náhradního řešení,“ shrnuje situaci ředitelka závodu Kateřina Malá.

Padesátikilometrová trať na Okoř zůstává mnoho let téměř nezměněna, a tak si jí 19. září vychutná tisícovka závodníků.

V 10.00 odstartuje hlavní závod horských kol, a to v Dejvicích v Bechyňově ulici, cíl je před Fakultou architektury ČVUT. Trasa je dlouhá 50 km, převýšení má 910 m. Pojede se přes Dejvice, Horoměřice, Velké Přílepy, Noutonice, Podholí, Hole, Zákolany, Budeč, Nový mlýn, Okoř, Malé Čičovice, Tuchoměřice, Juliána, Nebušice, Šárku a zpět do Dejvic.

Pošestnácté se na její start postaví také ambasador závodu, nejúspěšnější cyklista paralympijské historie, Jiří Ježek. „Závod se pojede i v letošní bláznivé sezóně, a to je skvělá zpráva nejen pro mě, ale věřím, že i pro všechny milovníky cyklistiky z Prahy a okolí. Tenhle závod je moje srdeční záležitost! Líbí se mi, že dává šanci skvěle si zazávodit špičkovým jezdcům, ale zároveň ji zvládne každý cyklista včetně těch, kteří na kolo nemají tolik času. Pražská padesátka je zkrátka pro každého,“ láká tradiční účastník Jiří Ježek.

Novinkou letošního ročníku je kategorie párů, pořadatelé jejím prostřednictvím chtějí přilákat na start více žen. „Tenhle závod rozhodně není jen pro chlapy. Chci motivovat všechny ženy a dívky, protože trasa Pražské 50 je pro nás opravdu příznivá! Takže pokud pojedete s přítelem nebo manželem oba, tak jako já s Jirkou, přihlaste se i jako pár! Ve dvou se to přeci lépe táhne“, říká Soňa Ježková, která se na start postaví spolu s manželem.

Organizátoři myslí také na děti. V rámci závodu nazvaného Pražský dětský sprint si mohou i nejmenší jezdci od 4 do 10 let vyzkoušet závodní atmosféru, dětský závod odstartuje v 10:15 hned po odjetí pelotonu hlavního závodu. Do závodu dětí je stále možné malé cyklisty přihlásit online nebo přímo na místě před Fakultou architektury ČVUT. Od 11:00 se můžou děti zlepšovat v cykloškole Petra Krause – několikanásobného mistra světa v biketrialu, který se během dne divákům představí také ve dvou exhibicích.

V 11:00 hodin začne i další doprovodný program. Ve stánku zážitkové prevence si zájemci budou moci vyzkoušet, jak se cítí člověk, který má po úrazu otřes mozku. Aktivity příchozím nabídnou i další partnerské stánky. Na hlavním pódiu během dne zahraje DJ Egy. Program bude zakončen slavnostním vyhlášením vítězů ve 14:00, jehož součástí bude i tombola s kolem Author jako hlavní cenou.

Závod má i letos charitativní podtext. Pořadatelé se rozhodli část příjmů ze startovného věnovat na bionickou ruku pro patnáctiletou Amálku, o kterou přišla kvůli rakovině. Během akce budou motivovat také účastníky, aby se ke sbírce přidali a přispěli Amálce na transparentní účet u Konta bariéry.

Akce se koná za finanční podpory Nadace ČEZ, Hlavního města Prahy, Městské části Praha 6 a další partnerů akce. Dále jí podpořilo České vysoké učení technické v Praze a konání umožnil podnik Lesy České republiky, s. p.

Online registrace do závodu do 17. září do 12:00 hodin.

Více informací na www.prazska50.cz.