„Již dva roky se potýkáme s nepříznivou situací, která je vlivem pandemie extrémně složitá, a to nejen pro provozovatele sportovišť, ale i pro celý podnikatelský segment. Nepřispělo tomu ani skokové navýšení cen energie, které je pro řadu provozovatelů likvidační. Praha se snaží na tyto krizové situace reagovat rychle a vytváří krátkodobé i dlouhodobé formy podpory, které mají za cíl pomoci udržet sportoviště i nadále v chodu. Jedním z nich je i tento program, který se zaměřuje na energeticky náročná sportovní zařízení v Praze,” uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast sportu Vít Šimral.

Dotace je určena na mimořádnou podporu provozu sportovních zařízení, která jsou postižena zvýšením cen energií alespoň o 50 % oproti období předcházejícímu roku 2022. Konkrétně se má jednat o plavecké bazény s minimální délkou 25 metrů, zimní stadiony i další sportovní zařízení na území hlavního města. Musí však být přístupné veřejnosti a zároveň sloužit k pravidelné organizované sportovní a tělovýchovné činnosti dětí a mládeže. Další podmínkou potom je, že provoz zařízení musí být zajištěn celoročně s výjimkou nezbytných technických odstávek. 

Hlavní město stanovilo na jednu žádost minimální požadovanou částku způsobilých nákladů, a to 50 tisíc korun. Naopak maximální výše dotace pro jednoho žadatele je 3 miliony korun. Lhůta pro podání žádostí je od 7. do 30. dubna 2022. Veškeré informace k programu včetně formulářů a dalších náležitostí budou k dispozici zde: Sport a tělovýchova (Portál hlavního města Prahy) (praha.eu)