Nejznámější událost svého druhu u nás, Pražské primátorky, změní Vltavu ve sportovní kolbiště. Poprvé se jely už v roce 1910 a s výjimkou let 1914 až 1918 se konají nepřetržitě.

Trať

Startuje se u Veslařského ostrova, cíl je mezi Železničním a Palackého mostem. A nic nedělá Primátorky tak originálními jako zatáčka pod Vyšehradskou skálou, kterou vymezují bójky a kde se rozhoduje o vítězích.

Osmiveslice a skify

Na rozdíl od většiny veslařských závodů se na Primátorkách jezdí pouze disciplíny osmiveslic a skifů.  

Nejprestižnější disciplínou je právě soutěž osmiveslic mužů, kterou od roku 1979 nevyhrála jiná posádka, než Dukla Praha. Umí totiž dokonale odhadnout moment právě ve zrádné vyšehradské zatáčce, kdy je třeba začít loď stáčet na rovinku k cíli. 

Ale i závody na skifu jsou velmi oblíbené. Však se jich pravidelně účastní přední čeští veslaři a medailisté z Olympijských her!

Univerzity

V pátečním programu si nenechte ujít Univerzitní osmy, kde se utkají nejlepší posádky z vysokých škol a v sobotu rozjížďky všech věkových kategorií. Univerzitní osmy jsou nejmladším závodem v programu a, jak sám název napovídá, jedná se o klání akademických posádek. Původně byly určeny pro pražské vysoké školy, ale po velkém zájmu dalších českých i zahraničních univerzit byly otevřeny všem posádkám. Závodí se na poloviční kilometrové trati bez vyšehradské zatáčky.

V neděli Primátorky vyvrcholí finálovými jízdami všech kategorií osem a skifů mužů i žen.

Doprovodný program

Kromě napínavého souboje v podání veslařů je pro návštěvníky připraven také bohatý doprovodný program. Můžete si vyzkoušet s odborníky veslařské trenažery a naučit se techniku veslování.

Nebudou chybět ani aktivity pro děti, zóna zdraví a také se můžete zapojit do projektu Pomáhej pohybem. Prostřednictvím mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem totiž svojí aktivitou generujete body, které poté Nadace ČEZ přemění na finanční příspěvek pro Ústav pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí. Všichni návštěvníci tak mohou svoji energii přeměnit na finanční částku například na speciálním veslařském trenažeru.