Primátorky se staly každoroční součástí pražského sportovního i společenského programu, i když počet startujících lodí byl po řadu let velmi skromný, protože české veslařské kluby vlastnily jen výjimečně tak drahé lodi, jako byla osmiveslice. V roce 1922 poprvé zvítězil mimopražský klub, první slavné vítězství veslařů Dukly Praha se datuje do roku 1979. Od roku 2000 jsou Primátorky otevřeny i pro zahraniční účastníky. V roce 2011 byl do programu Primátorek zařazen závod Univerzitních osem.

12. Univerzitní osmy

Letošní veslařská klání na Vltavě začínají už v pátek 3. června od 15:20 hodin, kdy odstartují Univerzitní osmy. Vysokoškolské posádky mají nejdříve na programu rozjížďky, pak je vystřídají mladší žáci, aby se od 17:15 hodin rozjela finále.

109. ČEZ Primátorky

Do bojů o víkendu vyrazí 140 posádek. V kategorii veteránů to bude 19 posádek. Elitu mužů pojede osm osmičlenných sestav s kormidelníky, mezi ženami se představí 12 posádek.

V sobotu začíná program na Vltavě již v 8.30 hodin. Po celý den se mohou diváci těšit na rozjížďky, opravné jízdy i semifinále jednotlivých kategorií, od starších žákyň a žáků až po ženské a mužské osmy. Večer pak bude patřit finále veteránů kategorie Masters. Na hojně obsazené startovní pole čeká kratší – kilometrová – trať od Vyšehradu.

Neděli zahájí v 9.20 hodin finále osmiveslic žákyň, v 10:15 jsou na pořadu historické gigové osmy. Hlavní finále skifařek pak vyjde na 11.00 hodin. A v pravé poledne se koná velké finále – elita mužů pod záštitou generálního partnera Skupiny ČEZ. Vítězná posádka převezme z rukou pražského primátora Zdeňka Hřiba putovní Primátorský štít a veslaři a veslařky nejlepších posádek medaile.

Letošní ročník nabídne kromě sportovního zápolení také bohatý doprovodný a kulturní program.

V pátek večer vystoupí na náplavce Rašínova nábřeží skupina I Love You Honey Bunny. O víkendu to mimo jiné to budou testovací jízdy nejbezpečnějšími vozy na světě Lexus nebo mohou ochutnat signature dish Zdeňka Pohlreicha, Pražskou šunku se smetanovým křenem, která symbolizuje tradici stejně jako Primátorky. Připraveno bude i další občerstvení, kavárna, bar, ČEZ Energy zóna a další stánky s aktivitami partnerů legendárního veslařského závodu. Na druhé straně Vltavy, na smíchovské náplavce, si návštěvníci mohou užít spojení sportu a umění. V prostorách galerijní Kobky 17 je otevřena výstava ROW ROW ROW, která představuje díla současných českých výtvarníků inspirovaná právě legendárním veslařským závodem.

 

Vstup je zdarma.

www.cezprimatorky.cz