Před více než tisíci lety se objevila první zmínka o karate. Umění bojovat vyučoval své žáky Daruma v čínském klášteře Šao-lin, učil je metodám rozvoje vytrvalosti a fyzické síly, aby mohli snášet kázeň, která byla součástí jejich náboženství. Fyzická tréninková metoda se stala bojovým uměním.

Za zakladatele a duchovního otce tradičního karate je považován rodák z japonského ostrova Okinawa Gichin Funakoshi (1868–1957), pro kterého bylo mimo jiné karate i prostředkem tvorby charakteru. Název turnaje je připomínkou tohoto významného zakladatele.

Hideo Ochi a jeho nezdolná energie

Klání ve Štěrboholích se bude konat za účasti japonského instruktora Hidea Ochi, hlavního instruktora pro Evropu světové organizace Japan Karate Association.

Ochi je držitelem černého pásu 9. dan a živoucí legendou karate JKA. V letošním roce navíc slaví 80. narozeniny. Bude to opravdu silný zážitek. Instruktor, který se narodil v městě Saió v jižním Japonsku, totiž srší nezdolnou energií, která prý doprovází i jeho výuku a skvělé tréninky.

Gichin cup

Turnaj Gichin cup má již svou dlouholetou historii, letos se jedná už o 25. ročník. Je určen pro dospělé a soutěží se ve smíšených družstvech. V těch jsou vždy 3 zápasy mužů a 2 zápasy žen. Tento formát je u závodníků, ale i trenérů, velmi oblíbený. Zápasy tak mají vždy skvělou atmosféru.

Blížící se mistrovství

Hlavním cílem je také příprava na nadcházející Mistrovství Evropy karate JKA, které se uskuteční začátkem dubna. Vysokou úroveň zaručuje i účast reprezentačních družstev Německa, Maďarska, Polska, Ukrajiny, Srí Lanky, Gruzie a České republiky.

Pokud máte rádi tradiční bojová umění, a navíc na špičkové úrovni, neváhejte a přijďte se podívat na úřadující mistry Evropy. Součástí turnaje bude také narozeninová oslava mistra Ochi.