Dostihové závodiště v Chuchli otevřelo své brány parkurovým závodům. A konají se již s účastí veřejnosti. Diváci se tak mohou těšit na další díl seriálu Chuchle Arena Tour II.

Nejlepší český jezdec

Na startovní listině hlavní soutěže se objeví nejlepší český parkurový jezdec Aleš Opatrný. Vítěz Mistrovství Evropy mladých jezdců a několikanásobný mistr ČR je mnohaletý závodník české reprezentace a jeden z členů českého olympijského týmu.

Narodil se v jezdecké rodině a svou kariéru začal již na statku svých rodičů v Hořovicích. Na jejím začátku se účastnil i soutěží všestrannosti, později se však stal čistě parkurovým jezdcem.

Základní pravidla parkurových soutěží

A víte, jaká jsou základní pravidla parkurových závodů? Jezdec s koněm musí projet danou trasu s překážkami s co nejmenším počtem chyb a v co nejkratším čase. Jednotlivé překážky jsou označeny čísly, aby závodníci věděli, v jakém pořadí a směru je musí překonat.

Překážky jsou vysoké od 80 cm do 160 cm, což je nejvyšší obtížnost, která je zařazená třeba na olympijských hrách nebo mistrovství světa. Existuje i speciální soutěž – skok mohutnosti, při které se jezdci pokouší přeskočit co nejvyšší překážku. Současný světový rekord je 2,47 cm. Na závodě v Chuchli však budou od výšky 1 metru do 145 cm.

Chyby v parkuru

Za chyby v parkuru se považuje shození bariéry, tedy porušení výšky nebo šířky skoku, zastavení, kdy kůň odepře poslušnost a nechce překážku skočit, nebo pád jezdce či koně i s jezdcem. Tyto chyby jsou penalizovány tzv. trestnými body a případně vyloučením ze soutěže. Jezdec s nejnižším počtem trestných bodů vyhrává.

Doprovodný program

„Doprovodný program bude zajištěn v blízkém prostoru závodního kolbiště, pro děti budou připraveny skákací hrady, jízdy na ponících, odpočinková zóna. Ve čtvrtek se budou také při zahájení parkurových závodů konat od 14:00 do 19:00 hodin Chuchelské trhy na přilehlém parkovišti areálu. Parkování v místě je zdarma,“ sdělila pro portál praha.eu produkční Andrea Diduchová.