Chuchelské závodiště, kde se konají cvalové i klusácké dostihy, je oblíbeným výletním místem nejen pro Pražany. Nyní začíná po koronavirovém odpočinku pomalu ožívat. Tréninky parkurových jezdců či hráčů koňského póla již začaly. Zanedlouho rozezvučí dusotem kopyt celou arénu také první letošní dostihy.

Startuje se v druhé polovině května, ale z důvodu omezujících opatření pro hromadné akce se dostihy budou konat bez diváků. „Nicméně za "zavřené dveře" vidět bude, protože dostihy budou k dispozici na internetu v živém vysílání. Hlavními položkami programu opožděné sezónní premiéry budou 93. Gomba handicap a 62. Velká dubnová cena,“ lákají diváky na vysílání organizátoři.

Gomba handicap

První ročník tohoto tradičního závodu se konal již ve dvacátých letech 20. století a patří tak k nejstarším tuzemským dostihům. Název mu dal hřebčín Gomba, který stával v letech 1890 až 1936 na území slovenské obce Hubice. Závod byl ve své době vyhrazen tříletým a starším koním. Až v poslední době mohou na start tohoto sprinterského dostihu na 1 200 metrů čtyřletí a starší.

Velká dubnová cena

Dalším vrcholným závodem květnového odpoledne v Chuchli bude 62. Velká dubnová cena, první sezónní test a významný dostih sezóny předních špičkových čtyřletých a starších koní, kteří se utkají na univerzální trati dlouhé 1 800 metrů. I tento závod má svou bohatou historii, poprvé se běžel roku 1957.

Renovace areálu

A na co se můžou těšit diváci, až se jim závodiště opět otevře v plné parádě? Určitě na pár změn. Neplánovaného prodloužení zimní přestávky se v Chuchli totiž plně využilo pro pokračování renovace areálu, do něhož majitelé investovali již desítky milionů korun. Nově tak nabídne například obnovené parkoviště s větší kapacitou, nový ceremoniálový prostor pro vyhlašování dostihů, či nové zázemí pro sázející diváky a mnoho dalšího.