Běžecké sporty zažívají v poslední době velký boom a patří mezi ně i lukostřelecký biatlon. Je to poměrně mladý sport, jehož popularita roste v Evropě i ve světě raketovou rychlostí.

Co je lukostřelecký biatlon?

Jedná se o klasickou kombinaci běhu - dráhového, silničního, crossu a střelby z luku. Závodník běží s vlastním lukem určený počet běžeckých kol. Mezi jednotlivými koly probíhá střelnicí, kde střílí na papírové nebo sklápěcí terče. V případě zásahu pokračuje v běhu, pokud však terč mine, následuje trestné kolo.

Jednotlivá klání se většinou běhají systémem masového startu, závodníci i diváci mají tak po celou dobu okamžitý přehled o pořadí účastníků. Oproti klasickým lukostřeleckým zvyklostem se střílí nejenom vstoje, ale také vkleče, což činí závod zajímavější.

Propagace

Nejaktivnějšími propagátory tohoto sportu jsou Německo, Francie, Rusko a také Holandsko. Tyto velmoci klasického biatlonu mají velké ambice postavit lukostřelecký biatlon na evropskou a světovou úroveň a vytvořit z něj novou oficiální lukostřeleckou disciplínu.

Možná se podaří vytvořit pro tento zajímavý sport základy soutěží, jako jsou mistrovství Evropy a světa a možná také Světových her.