Mnozí si je stále spojují pouze s dechovou hudbou, barevnými uniformami a strohým pochodováním. Přitom jsou dnes mažoretky zcela plnohodnotným odvětvím sportu. Jde o vystoupení tanečnic, jejichž choreografie je založená především na barvité práci s náčiním baton (hůlkou).

Mažoretkový sport prošel velkou změnou. Kostýmy jsou čím dál spořejší a efektnější, mažoretky většinou pochodují defilé na dechovou hudbu a sestavy na hudbu moderní.

Dvě základní kategorie

Mažoretkové sporty se dělí na klasické mažoretky, kde se klade důraz na techniku pochodu a držení těla. Pronikají sem však taneční prvky, kostýmy by měly vycházet z tradiční uniformy s kozačkami a lodičkou na hlavě. Klasická mažoretka tančí ve skupině.

Druhou kategorií je Twirling - Baton (hůlka), která je založena na pohybu hůlkou a koordinaci spojenou s půvabem a flexibilitou. Hůlka je vyvážená tyč obvykle vyrobená z kovu, s gumovými či kovovými konci. Na soutěži se vyžaduje, aby twirler točil svisle nebo kolmo k zemi a vodorovně. Stejně tak se vyžaduje určitý počet chytnutí, puštění a prohození hůlky během sestavy.

Mistrovství světa bude v Praze

Na konci srpna v Praze proběhne mistrovství světa v tomto novém sportu. Účastníci jsou nominováni z národních mistrovství, mezinárodních soutěží a mistrovství či klubových soutěží.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ifms-majorettes.com