SDGs Beach Volleyball Cup 2021, netradiční soutěž propojující sport s aktivismem na podporu Cílů udržitelného rozvoje od OSN, pořádá Asociace společenské odpovědnosti. Jako ve sportu platí rovnost hráčů, jasná pravidla, spravedlivé hodnocení a spolupráce, tak stejné myšlenky ilustrují i globální cíle od OSN, za které budou jednotlivá družstva bojovat. Přihlášené týmy budou smečovat třeba za kvalitní vzdělání, konec chudoby, méně nerovností nebo za klimatická opatření. Vybraný Cíl udržitelného rozvoje (Sustainable Developmen Goal = SDG) od OSN budou týmy také po dobu před turnajem různými způsoby naplňovat.

Turnaj začne přesně ve 13.00 hodin, týmy budou rozděleny do celkem šesti herních skupin. Hrát se bude podle platných pravidel stylem „každý s každým“, kdy délka jednoho zápasu je buďto 10 minut nebo do nasbírání 17 bodů (symbolicky jako 17 SDGs) jedním týmem. Vítězná družstva si pak zahrají o 1. – 4. místo. Oproti klasickému plážovému volejbalu je počet hráčů v hřišti čtyři. Týmy navíc musí být smíšené, takže v každém bude minimálně jedna žena nebo minimálně jeden muž.

Nejlepší týmy obdrží udržitelné upcycle trofeje vyrobené z jednosměrných palet netradičních dřevin od ateliéru Paletky, kde dávají nový život paletám, které by jinak končily ve spalovnách. Partnery SDGs Beach Volleyball Cup 2021 jsou Česká pošta, EY a Magistrát hl. m. Prahy.

Pořadatelé zvou všechny fanoušky sportu a udržitelného rozvoje, rodiny s dětmi i jejich čtyřnohé mazlíčky. Na návštěvníky čeká nejen podívaná na sportovní zápolení, ale i zábava a odpočinek v udržitelné SDGs lounge zóně, kde si budou moci vyzkoušet znalosti ve Hře za lepší svět, zahrát si speciální stolní fotbálek anebo třeba ochutnat cukrovou vatu za lepší svět.

Příloha: