Česká republika je světovým lídrem v adrenalinových závodech na ploché dráze. Závod Grand Prix se navíc těší oblibě nejen u domácích, ale také u zahraničních diváků, což dokazuje několik let za sebou vyprodaný stadion.

Vzhledem k probíhající nákaze v Evropě bylo ale hned několik závodů plochodrážního šampionátu bohužel odvoláno. V kalendáři zůstaly pouze čtyři podniky – kromě našeho hlavního města se pojede již jen ve Varšavě, Gorzówě a v Toruni.

Páteční a sobotní závod

Závod FIM Speedway Grand Prix se uskuteční v našem hlavním městě hned dvakrát! Formát dvou závodů mistrovství světa po sobě jdoucích je pro pražský stadion novinkou.

V pátek 18. září se pojede pátý závod letošního mistrovství světa na ploché dráze pod oficiálním názvem „2020 #Visit Czech Republic FIM Speedway Grand Prix Round 5“. 

V sobotu 19. září zase odstartuje náhradní termín závodu SGP ze 13. června. Bude to již šesté kolo závodů SGP pod názvem „2020 Aztorin Czech Republic FIM Speedway Grand Prix Round 6“.

Kapacita stadionu je vzhledem k mimořádným opatřením omezena. Na páteční závod jsou ještě vstupenky k zakoupení, sobotní závod, na který platí vstupenky zakoupené na původní termín, je již vyprodán.

Plochá dráha

Závody se jezdí na rovinné dráze ve tvaru oválu s prašným povrchem. Krátká plochá dráha měří 260 až 425 metrů. Závody se jedou na více kol, mezi sebou soupeří čtyři a více jezdců. Síly mohou měřit i jednotlivci, dvojice nebo také družstva.

Plochá dráha se jezdí proti směru hodinových ručiček. Speciální motocykly nemají stupňové převodovky ani brzdy a na rovince dosahují maximální rychlosti 120 km/h. Startují samozřejmě pouze stejné kubatury motoru.

V současné době je u nás nejznámější a nejnavštěvovanější břevnovský stadion Markéta, který slouží jezdcům ploché dráhy od roku 1959.