Milovníci tradiční hry pétanque mají příležitost zúčastnit se letního turnaje. Je určen pro všechny zájemce bez ohledu na věk, pohlaví a stupeň trénovanosti.

Pravidla turnaje

Turnaj je vypsán pro tříčlenné týmy libovolného složení, které se utkají ve třech kolech základní skupiny a následně ve finále ve čtyřčlenných skupinách systémem ko.

Historie z Francie

Svůj původ má tento sport ve francouzském středomoří. Obecně koulové sporty historicky sahají až do starověku. První oficiální pravidla byla vydána roku 1907 a první dlouhodobá soutěž se konala v roce 1910 ve Francii. Nejpopulárnější je pétanque právě tam.

Patří k tamějšímu stylu života stejně jako vynikající víno a proslulé sýry. Setkáte se s ním snad ve všech městech a vesničkách, zejména na jihu. Každoročně se tam koná více než 10 000 turnajů všech kategorií i významu. A to už je co říct.

Hrát může kdokoli s kýmkoli

Výraznou předností této koulové hry je, že ji může hrát kdokoli s kýmkoli, a navíc se dá hrát kdekoli.

Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje celkem pravidelný trénink. Terén pro pétanque není v pravidlech přímo určen a v tom spočívá jeho kouzlo. Hráči se musí vyrovnat s nástrahami jakéhokoliv povrchu. Rozměry hřiště by se měly pohybovat kolem 4 x 15 m.

Co nejblíže košonku

Hrají proti sobě dvě družstva v počtu 1 – 3 hráčů. Dále jsou zapotřebí kovové koule, které se od sebe hezky odrážejí a jsou označeny, aby se od sebe daly rozeznat. A nakonec musíte mít prasátko neboli košonek – malou dřevěnou kuličku asi 3 cm v průměru, nejlépe výrazné barvy.

Hozením mince se vylosuje, kdo začíná. Hráč tohoto družstva vybere startovní místo. Na zem nakreslí kruh a z něho zahájí hru hozením košonku do vzdálenosti 6 - 10 m. Potom hodí svoji první kouli co nejblíže ke kuličce.

Protihráč se snaží o totéž. Hodem může vyrazit z místa i soupeřovu kouli či košonek. Pokračuje družstvo, jehož koule je dále od prasátka, a to do té doby, než k němu dostane svoji kouli blíž než soupeř, nebo spotřebuje veškeré svoje koule. Pak odházejí zbývající koule hráči soupeře.

Poté se počítají body, vítězné družstvo získá jeden bod za každou kouli, která je blíže košonku než první nejbližší koule poraženého družstva. Tým, který první nasbírá 13 bodů, vyhrává.

Máte-li doma koule na pétanque, přineste si je 23. srpna do Radotína. Těm, kdo nemají, pořadatel zapůjčí. Přijďte se pobavit a okusit francouzský národní sport. Zahrát si dohromady může celá rodina!

Turnaj je zároveň poctou zesnulému předsedovi a hráči oddílu Pétanque Radotín Petru Binhackovi.