V Praze uvidíte klasické olympijské omnium. A co to vlastně je? Omnium je název pro víceboj v dráhové cyklistice. Jeho součástí je bodovací závod na třicet kilometrů, stíhací závod na čtyři kilometry, 200 m s letmým startem, vylučovací závod, scratch a závod na 1 km s pevným startem. Tyto atraktivní závody v cyklistice se pojedou na jednom z nejvýznamnějších veledromů u nás.

Zlatý fond domácí cyklistiky

Právě cyklistika na Třebešíně má velmi dlouhou tradici - první velodrom zde stál už v roce 1941. Betonový ovál Třebešín tak patří ke zlatému fondu domácí cyklistiky a svou historií se může rovnat důležitým evropským velodromům.

Současná dráha s hlazeným betonovým povrchem má délku 333 m, je široká 7,8 m se zatáčkami klopenými na 34° a rovinkami klopenými na 7° a je nejrychlejší dráhou v České republice.

Uprostřed veledromu je vybudovaný malý pumptrack. Je to jedinečný typ dráhy, který používá “pumpování” (pohyb nahoru a dolů) jako hnací sílu jízdního kola namísto šlapání. Je také jedinečný pro nácvik rovnováhy, ovládání a získání dovedností na jízdních kolech. Jízda na něm je bezpečná, zábavná a je vhodná pro všechny věkové kategorie a úrovně dovednosti, druhů a velikosti kol.

Další aktivity na Třebešíně

Na Třebešíně to cyklisticky prostě žije. Pořádají se tu závody, trénují děti i dospělí a konají se různé přednášky. Dětský cyklistický kroužek pro děti od tří let tvoří základnu, na něj navazuje MTB přípravka a závodní oddíl.

Závodníci i z řad mládeže

18. července na startu neuvidíte jen závodníky kategorií Elite, Turné 4 drah je totiž vypsáno také pro mládež jako Český pohár. Nejmenší děti pak mají na programu vlastní vložený závod na horských kolech, což je již na Třebešíně klasikou.