Baseball se v České republice hraje pravidelně od roku 1970 a v současné době je zde registrováno až na 4 tisíce hráčů. Je velmi populární a zájem o něj neustále stoupá. Tomu odpovídají i sportovní akce.

Letos se u nás koná hned několik mezinárodních baseballových turnajů a Mistrovství Evropy U23 je jednou z nich. Jak se chystal náš reprezentační tým na tuto prestižní mezinárodní akci?

Příprava na ME

Přípravou na Mistrovství Evropy pro český reprezentační výběr do 23 let byla účast na Pražském baseballovém týdnu. Na něm se mladí hráči umístili na skvělém 3. místě.

Akce to byla pro nás velice užitečná. Hráli jsme tu pět zápasů ve 4 dnech. To je přesně to, co potřebujeme, a jak se bude hrát na ME. Třetí místo ilustruje naše možnosti, bylo zde plno hráčů, kteří absolvovali první zápasy v reprezentaci nebo vůbec na mezinárodní akci,“ zhodnotil nedávný Pražský baseballový týden hlavní trenér národního týmu Vladimír Chlup.

Širší reprezentační výběr v dubnu také absolvoval dvě regionální soustředění, kde hráči pilovali zejména individuální dovednosti.

Český tahoun

Jednou z hlavních postav českého národního týmu na tomto blížícím se Mistrovství Evropy U23 bude úspěšný baseballista Martin Mužík, který dva roky strávil v USA na Wake Tech College. Mužík je jedním z mladých hráčů, který kromě kategorie do 23 let reprezentuje už i v mužském národním týmu a v české EXL v týmu Kotlářka Praha Baseball.

Skupiny a týmy

Na mistrovství budou hrát dvě základní skupiny. Český tým je ve skupině B, kde narazí na Belgii, Chorvatsko a Ukrajinu. Ve skupině A se pro změnu utká Francie, Německo, Velká Británie a Holandsko.

Turnaj začíná ve středu 7. srpna a český tým odstartuje svou pouť za titulem zápasem s Chorvatskem.