Na start akce 1000 mil československých, kterou pořádá Veteran Club Praha ve spolupráci s Národním technickým muzeem, se v letošním ročníku postaví přes sto automobilů.

Za první republiky

Na počátku historie tohoto klání, za první republiky, šlo o rychlostní závod na tehdy nejdůležitější domácí silniční trase Praha – Kolín – Německý Brod – Jihlava – Velké Meziříčí – Brno – Břeclav – Bratislava. Účastníci jeli z Prahy do Bratislavy a zpět do Prahy bez přerušení dvakrát. Celkem skoro 1600 kilometrů ostré jízdy bez odpočinku. Navíc soutěž byla odstartována odpoledne a velká část probíhala za tmy. Rychlostní závod se jel na otevřených silnicích, a to za plného provozu.

Móda automobilových závodů

Tehdy bylo pořádání dálkových závodů módou. V Itálii například vznikl v roce 1927 slavný závod Mille Miglia a ani naši sousedé z Německa nezůstali pozadu a na rok 1933 proto připravili dálkovou jízdu okolo celého Německa, nazvanou 2000 km durch Deutschland.

Současná trasa

Již od sedmdesátých let 20. století pražský Veteran Car Club příležitostně pořádá vzpomínkovou jízdu historických automobilů, která se jede na stejné trase jako původní závod – tedy z Prahy přes Brno do Bratislavy a zpět.

Soutěž se jede na tři etapy, trasa je vedena mimo rychlostní komunikace a koná se za plného silničního provozu.