Nový jízdní řád na železnici v pražské aglomeraci nabízí na všech trasách obdobný rozsah nabídky jako v předchozích letech. Na některých linkách se ale poněkud změní časy odjezdů spojů. Největší změny nastanou na trasách směřujících na jih, a to díky dokončení modernizace další části železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic. S tím souvisí i výraznější změny autobusových linek na Voticku. V ostatních částech Středočeského kraje dochází pouze k drobnějším změnám na základě požadavků jednotlivých měst, obcí či cestujících. Na vybraných linkách do Jihočeského, Královéhradeckého a Ústeckého kraje se také rozšíří platnost Tarifu PID.

Změny na železnici

Díky dokončení další části modernizace koridoru z Prahy do Českých Budějovic se cesta mezi oběma městy zkrátí až o 15 minut. Kvůli tomu dojde k výraznějším časovým posunům odjezdů vlaků na linkách S9, R17 a R49. Drobné minutové posuny budou i na linkách S7 ve směru Beroun, S2/S22 ve směru Lysá nad Labem a R41 ve směru Kolín. Kvůli tomu posuneme i návazné autobusy - pražských linek se to dotkne v Klánovicích, Uhříněvsi a Radotíně.

Ve Středočeském kraji dojde k největším změnám na Benešovsku. Vlaky S98 ze Sedlčan budou prodlouženy z Olbramovic až do Benešova místo linky S90, která bude posílena v úseku Olbramovice - Votice. Výrazného posílení se také dočká linka S99, která bude o víkendech jezdit mezi Benešovem a Vlašimí každou hodinu.

Úpravy linkového vedení autobusů na Voticku

V oblasti Benešovska budou realizovány v souvislosti s dokončením stavebních prací na železničním koridoru v úseku Sudoměřice – Votice (včetně nového umístění vybraných železničních zastávek) zásadnější úpravy ve vlakových jízdních řádech v regionální i dálkové dopravě, které se promítnou z důvodu návazností i do jízdních řádů autobusových linek.

Další trvalé změny autobusových linek

Kromě větších změn v oblasti Voticka dochází také k některým dílčím úpravám jízdních řádů autobusových linek PID ve Středočeském kraji, především v návaznosti na změnu časových poloh vlaků. V Praze se časové posuny spojů nejvíce dotknou linek v oblasti Klánovic, Uhříněvsi a Radotína. Systém PID se rozšiřuje o novou společnou linku s IREDO č. 853 (Městec Králové – Nový Bydžov). Na vybraných linkách také dochází ke změně počtu spojů, úpravě školních spojů a vzniká také několik nových zastávek.

Přehled změn je zveřejněn zde a také zde.