Logo 2013

Zajímá vás, proč listí na podzim žloutne? Anebo jak dlouhá je DNA v jedné lidské buňce? Proč nehoří voda? Které ryby nemají šupiny a kterým je člověk nejpříbuznější? Co jsou to nanomateriály? Existuje tažný paprsek? Jak léčit rakovinu?

Svět okolo nás je fascinující a předkládá nám mnoho otázek. Věda umožňuje nacházet na otázky odpověď. S vědou a vědci můžete nahlédnout do tajů mikrosvěta i lidského mozku, zavítat do samého nitra sopek a do oceánských pouští, pohlédnout do vzdálených koutů naší sluneční soustavy, zamyslet se nad změnami klimatu, ale i rozkrýt tajemství DNA a pokusit se najít nové léky.

To vše a mnohem víc je připraveno pro návštěvníky vědeckého festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR. V rámci pestrého a zajímavého programu mají školáci, studenti i široká veřejnost možnost poznat, jak se dělá věda. Festival nabízí rozmanitou škálu popularizačních přednášek, výstav, promítání filmů, vědeckých kaváren, seminářů, workshopů, prezentací, exkurzí a vědeckých experimentů.

Zájemci o nejnovější trendy v oblasti vědy si přijdou na své. Budou se moci osobně setkat a diskutovat s význačnými českými i zahraničními vědci, zúčastnit se vědeckých pokusů a výzkumu a také si vyzkoušet nejmodernější přístroje a počítače. Ani příznivci techniky nepřijdou zkrátka, k vidění budou interaktivní modely fyzikálních a energetických zařízení a připraveny jsou i projížďky elektromobily.

Letošní, třináctý ročník festivalu se bude konat v každém krajském městě a na mnoha dalších místech České republiky. Největší část programu se uskuteční v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ostravě, a to od 1. do 15. listopadu 2013. Přijměte pozvání na festival vědy. A pokud nebudete moci přijít osobně, podívejte se alespoň na některou z on-line přednášek na www.tydenvedy.cz.