Šestý ročník celorepublikového projektu Dětský čin roku zná své vítěze. Ocenění v sedmi soutěžních kategoriích projektu převzali vítězové 1. prosince 2010 na Staroměstské radnici v Praze. Předávání předcházel slavnostní oběd s dětmi a známými patrony projektu v restauraci Střelecký ostrov. Zakladatelem a hlavním partnerem projektu je společnost Whirlpool CR. Slavnostního předávání cen se za Hl. m. Prahu zúčastnila předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP Marie Kousalíková.

 

Projekt Dětský čin roku prošel v letošním roce hned několika změnami. Naprostou novinkou bylo založení nové kategorie Pomoc n@ netu, jejímž partnerem je společnost Seznam.cz. Poprvé v letošním ročníku měly možnost zapojit se nejen školy, ale také občanská sdružení a veřejně prospěšné společnosti. Mimořádné je pak ocenění v kategorii Dospělý čin roku pro děti, ve které byli poprvé v historii projektu oceněni dospělí. Velké změny rovněž zaznamenalo hlasování, které zpřísnilo podmínky a umožnilo ještě spravedlivější výsledek.

Do Dětského činu roku 2010 se zapojilo celkem 8 311 dětí z celé České republiky, které poslaly příběh o statečném činu anebo se zúčastnily hlasování. Příběh o svém dobrém skutku nebo činu stejně starého kamaráda letos poslalo 657 dětí. Do hlasování o nejlepší příběhy v jednotlivých soutěžních kategoriích se zapojilo 7 654 dětí. Každým rokem se zapojuje stále více škol ze všech regionů celé České republiky a také se zvyšuje množství příběhů, které nám děti zasílají. To je pro nás známkou, že projekt má smysl a že plní své poslání šířit mezi dětmi dobro,“ řekl Ján Živný, předseda nadačního fondu Dětský čin roku. „Naše společnost potřebuje odvážné osobnosti, kterým není lhostejný osud druhých. V tomto ohledu jsou tito ocenění i přes svůj mladistvý věk inspirací pro příslušníky generací podstatně starších, než jsou oni sami,“ doplnila předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP Marie Kousalíková, která na Staroměstské radnici předávala ocenění Za záchranu lidského života.

Příběhy, které děti letos do projektu přihlásily, soutěžily nově v sedmi kategoriích: Záchrana lidského života; Pomoc v rodině; Pomoc jiným dětem; Pomoc ostatním lidem; Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Jako obvykle byla udělena i Zvláštní cena Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek.

Předávání moderoval Aleš Háma, čestný předseda nadačního fondu, a nechyběla ani zpěvačka Ewa Farna, letošní patronka projektu. Malí vítězové pak přečetli přítomným divákům své příběhy spolu s hercem Janem Révaiem, patronem kategorie Záchrana lidského života, herečkou Jitkou Čvančarovou, patronkou kategorie Pomoc v rodině, modelkou Lucií Křížkovou (Váchovou), patronkou kategorie Pomoc jiným dětem, herečkou a zpěvačkou Petrou Černockou, patronkou kategorie Pomoc přírodě, vícenásobným paralympionikem a mistrem světa v cyklistice Jiřím Ježkem, patronem kategorie Pomoc ostatním lidem, herečkou Danou Morávkovou, patronkou kategorie Dobrý nápad, a fotbalistou pražské Slavie Adamem Hlouškem, patronem kategorie Pomoc n@ netu.

Výherci obdrželi dárky od sponzorů projektu, společností Whirlpool a EPline. Zástupci škol, které navštěvují letošní vítězové jednotlivých kategorií, převzali od nadačního fondu Dětský čin roku dárkové šeky na 10 000 korun určených na školní pomůcky. Letos poprvé mělo možnost tuto cenu získat také občanské sdružení či veřejně prospěšná společnost.

 

VÝSLEDKY DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2010

Záchrana lidského života
Magdalena Kubíčková (15 let): Ondra zachránil život svému spolužákovi
ZŠ Mnichovická, Kolín
O svém statečném kamarádovi, který zachránil život spolužákovi, se dočteme v příběhu Magdaleny.

Pomoc v rodině
Markéta Dardová (14 let): Není mi nic zatěžko
ZŠ a MŠ Slavkov
Jak moc má svou babičku ráda, dokazuje každý den Markéta, když se ji věnuje s péčí, jakou si stáří zaslouží.

Pomoc jiným dětem
Alena Mochťáková (14 let): Pomoc jiným dětem
ZŠ při FN Černopolní, Brno
Jak pomáhat svému okolí popisuje Alena v příběhu, který dokládá její aktivitu dobrovolníka v Centru sociálních služeb.

Pomoc ostatním lidem
Adam Bečvář (15 let): Paní ze staré fotky
ZŠ V Domcích, Trutnov
Krásný příběh o pomoci jedné staré paní poslal Adam.

Pomoc přírodě
Veronika Bayerová (14 let): Záchrana zvířete aneb jak ke kočičce přijít
1. ZŠ Rakovník
Jak si malá kočička získala srdce Veroniky se dočtete v tomto příběhu o lásce k přírodě.

Dobrý nápad
Hana Zoubková: (10 let): Dobrá parta zmůže leckdy zázraky
ZŠ a MŠ Břeclav
Dobrá parta kamaráda nenechá ve štychu, i když to znamená rozbít prasátko a podělit se s ním o vlastní úspory.

Pomoc n@ netu
Tomáš Gregor (11 let): Chat
ZŠ v Domcích, Trutnov
Tomáš ve svém příběhu popsal neuvěřitelný příběh, že i přes Internet někdy můžeme velmi pomoci někomu, koho máme rádi.

Zvláštní cena Učitelských novin:
Petra Zemanová (15 let): Jak jsme s bráškou pomohli jedné paní
První soukromé gymnázium v Hradci Králové
Příběh o pomoci paní se zlomenou nohou vypráví Petra způsobem, který zaujal odborníky z Učitelských novin.

Mimořádná cena Dospělý čin roku pro děti:
Lenka Kolářová a Pavla Petrová: vedoucí dětské lidové muziky Notičky
Ocenění vzdává hold dvěma dámám, které úspěšně vedou řevnické občanské sdružení Notičky, které učí děti lásce k písním a tancům.

Vítězné příběhy dětí oceněných nadačním fondem Dětský čin roku najdete na: www.detskycinroku.cz

 

 

V Praze 2. 12. 2010