Moderátor:

Dámy a pánové, teď mi dovolte, abych před mikrofon zde na Vinohradské třídě 12 poznal radního magistrátu Hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání pana Víta Šimrala.

 

Vít Šimral, radní pro školství, sport, vědu a podporu podnikání:

Vážený pane řediteli, vážené dámy, vážení pánové. Od poloviny 19. století je Praha jedním z měst, kde se rozhoduje o podobě demokracie ve střední Evropě. Každoročně si v našich ulicích a na našich náměstích připomínám letopočty 18 48, 1918, 1945, 1968 nebo 1989. Dnes stojíme na místě, kde 21. 1968 položilo svůj život celkem 17 našich spoluobčanů. Nemohli se smířit s tím, že nadějný proces demokratizace socialistického Československa, jenž začal v prosinci předcházejícího roku, by měl skončit. A panující režim by měl opět nastolit tvrdou totalitu. I přes jejich oběť se tak ale bohužel stalo. Pražské jaro příjezdem tanků a postupnou kapitulací všech nejvyšších československých veřejných funkcionářů v roce 68 skončilo. A trvalo to ještě dlouhých 21 let, než se hodnoty demokracie, lidské svobody opět staly hodnotami našeho státu. Připomínáme-li si dnes památku těch, kdo neváhali a za demokracii, humanismus a lidská právě obětovali to nejdražší, co měli, tedy svůj život, musíme se vždy zároveň upamatovat, dnešní pieta je pouze symbolem. Chceme-li skutečně uctít oběti srpnové okupace, musíme především nadále sdílet jejich hodnoty. Stejně jako oni hájit demokracii a lidskou svobodu a odkaz, který nám zanechali. Nezapomenout ani 21. srpna ani žádný jiný den v roce. Již více než tři desítky let máme to štěstí, že o našich osudech rozhodujeme sami, bez intervence cizích mocností, ve svobodných volbách. Bylo by fatálním zneuctěním památky těch, jejichž životy vyhasly zde před Československým rozhlasem, pokud bychom zapomněli na to, že demokracie není samozřejmost. Demokracie je dar, ale zároveň i odpovědnost. Máme-li ji, je třeba si ji hýčkat, bránit ji a oni pečovat, kdekoliv a kdykoliv to bude třeba. Děkuju za pozornost.

 

Moderátor:

Děkuji za slovo také radnímu magistrátu hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání, panu Vítu Šimralovi.