Ohňostroj bude nejlépe vidět z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice a z mostů – Čechova, Mánesova a Štefánikova. Diváci budou moci sledovat jedenáct minut pyrotechnických efektů s doprovodem slova a hudby, ozvučení bude jednak na začátku Čechova mostu, jednak bude možný poslech přímého přenosu Hitrádia City na frekvenci 93,7.

Úvodní slovo ohňostroje svěřila Praha legendární hlasatelce a čestné občance hlavního měst Kamile Moučkové, která je s osmičkami také spjatá. Narodila se 8. dubna v osmičkovém roce a život jí ovlivnil i rok 1968, kdy se hrdinně postavila okupaci Československa.

Samotný ohňostroj má celkem pět obrazů: První republika, Pražské povstání, Pražské jaro 1968, Sametová revoluce a slavnostní závěr. Autoři ohňostroje ze společnosti MAKALU Fireworks připravili několik druhů netradičních speciálních efektů pyrotechnicky i jinak vizuálně zajímavých, které zakomponovali do jednotlivých obrazů. Aby diváci nebyli připraveni o překvapení, je možné prozradit jen, že nebudou chybět římské svíce, ohnivé hřiby ani něžné květy pivoněk a také efekty v barvách české trikolóry… Hudební doprovod pak podkreslí atmosféru zobrazovaných událostí: zazní oslavné i dramatické úryvky filmové hudby i klasika jako Óda na radost či jazzový Bugatti Step a na závěr tóny české státní hymny.

Přípravu pražského novoročního ohňostroje s ukázkou hudebního doprovodu můžete vidět zde:

https://drive.google.com/file/d/159NtEdASqcTHw-JHTpfUbpFYDGUgN9lw/view?usp=sharing

Doporučení pro diváky:

Vzhledem k tradičně velkému zájmu doporučujeme divákům, aby na zvolená místa sledování ohňostroje přicházeli s časovým předstihem (ideálně cca 30 minut), pozdější příjezd do centra města bude (s výjimkou metra) velice problematický a začátek ohňostroje by nemuseli stihnout. Po ukončení ohňostroje bude posílen provoz metra a postupně obnovován i provoz tramvají. 

Technické a další podrobnosti:

Počet pyrotechnických prostředků: cca 2 100

Nevětší použitý kalibr: 300 mm sférická (kulová) puma speciálně vyrobená pro pražský novoroční ohňostroj v Itálii.

Pro střelbu speciálních pyrotechnických efektů budou sloužit tři 18 metrová vysokozdvižná zařízení a lanová 18 metrová konstrukce s bengálskými ohni.

Ohňostroj bude trvat 660 vteřin (11 minut) od odpalu prvního efektu v hudebním doprovodu do rozbuchu posledního efektu.

Součástí show bude i speciální nasvícení metronomu.

Před vlastním ohňostrojem budou odpáleny z bezpečnostních důvodů a jako upozornění pro diváky čtyři signální zvukové efekty (10, 5, 3 a 1 minutu před začátkem).

Připravena jsou ve spolupráci s ochránci přírody a záchrannou stanicí i opatření pro ochranu zvířat a ptactva v okolí odpaliště ohňostroje.

Cena ohňostroje: 999 999,- Kč (bez DPH)