Plán zimní údržby byl připravován již od léta a finalizován začátkem listopadu, kdy se pod vedením starosty Mgr. Karla Hanzlíka sešel tým kompetentních pracovníků a rozhodl o posledních úpravách. Plán letos nepočítá (ve srovnání s loňskem) s žádnou revolucí, dílčích změn je však řada.
Mění se například systém údržby autobusových zastávek a některých dalších úseků chodníků: Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) neměla pro letošní rok dostatek kapacit (resp. finančních prostředků), a tak řada míst přešla do povinností Technických služeb Praha – Radotín (TS), příspěvkové organizace Městské části Praha 16. V konečném výsledku by ale občané neměli změnu zaznamenat.

Změny zaznamenaly také očíslované nádoby s posypovým materiálem rozmístěné po území Radotína a sloužící TS i místním občanům, kteří jsou ochotni podat pomocnou ruku. Letos jich je již 33 a některé jsou umístěny jinde než vloni – blíže svažitým chodníkům a schodištím či jinak problematickým místům (např. ve Slinkové ulici).
Rozmístění nádob s posypovým materiálem
(pdf, 21,6 kB

Ostatní se prakticky nemění, stejně jako v minulých letech jsou v Radotíně dva rozdílné typy komunikací. O ty hlavní silniční tahy, tedy páteřní komunikace (všechny silnice II. třídy a dále například ulice Vrážská, Přeštínská či Na Cikánce), se stará pražská TSK, pro niž práce zajišťuje subdodavatelsky soukromá firma PROSTOR a.s. Závady ve sjízdnosti se telefonicky hlásí na dispečink TSK: 224 231 856

Městská část Praha 16 zajišťuje úklid místních komunikací, včetně například trasy autobusu 245 na Lahovské, prostřednictvím svých TS. Jako v předchozí zimě pět pracovníků TS při sněhové nadílce či náledí vyráží do ulic již ve 4 hodiny ráno. Ostatní zaměstnanci TS, jejichž stav je na toto období posílen, se k nim přidají nejpozději v 7.00 hod. I zde je zřízena nepřetržitá služba, dispečink TS: 603 212 287.

I letos je vytipováno několik vhodných míst, kde bude ukládán odhrnutý sníh, aniž by překážel na chodnících či na silnicích, pokud se budou opakovat záplavy sněhu ze zim 2009/2010 a 2010/2011.

V digitalizované mapě, zveřejněné i na úřední desce v ulici Václava Balého, je zobrazen podrobný plán úklidu vozovek i chodníků včetně toho, v jakém pořadí a sledu jsou místa uklízena.
Přehledná mapa zimní údržby
(pdf, 1MB) s legendou (pdf, 9,8 kB)
Zimní úklid chodníků
(pdf, 36,3 kB)

Již třetí sezónu nabízí radotínská radnice on-line sledování vozidel zimní údržby. Letos je tradiční trojice (dvě multikáry a chodníkový stroj) doplněna ještě sledováním nových čisticích vozů (Johnson, Kärcher) – to pro případ, že teploty budou příznivé a vedoucí TS rozhodne o průběžném čištění ulic od posypového materiálu a nepořádku. Na adrese http://vozidla.praha16.eu se tak letos každý občan může kdykoli celou zimu podívat na to, kde se právě provádí zimní údržba strojově, a dokonce i to, kde byla prováděna v uplynulých hodinách (v mapě je zakreslena stopa za všemi vozy), případně kde při teplotách výše nad nulou probíhá očista ulic.

Zpráva MČ Praha 16