Výtvarná umělkyně Alena Kupčíková a zároveň zakladatelka Dne Dyslexie říká: „Každý rok řešíme, zda Den Dyslexie je vůbec potřebný, zda už nebylo řečeno vše. Jenže dětí s různými DYS přibývá a přibývá i dospělých lidí, kteří se naučili svůj handicap dokonale skrýt a nyní chtějí o tom mluvit. Na život s dyslexií navazuje mnoho problémů, jak se začlenit do běžného života. Dyslexie samozřejmě nemá vliv jen na psaní, čtení nebo počítání, ale i na běžný život pracovní i na partnerské vztahy, jak tito lidé fungují v práci a jaké zaměstnaní mohou dělat. A když slyší stejné příběhy na Dnu Dyslexie, tak zjistí, že se podobný příběh odehrává v jejich vlastním životě, a to je jeden z cílů této akce. My se snažíme na Dnu Dyslexie lidem ukázat cestu, povzbudit je a najít možná řešeni. Akce je určena pro učitele, rodiče a samotné dětí. Každý zde najde odpověď na své otázky. Nemusíte se obávat, protože nikdo nikoho tady nezkouší. Den je rozdělen do dvou okruhů, kdy v prvním vystoupí odborníci s různými pohledy, jak dyslexii uchopit, a druhý okruh zase zahrnuje workshopy plné tvoření s umělci, kteří mají vlastní zkušenosti s dyslexií.“

Workshopy se budou konat po celý den.

Odborníci a jejich workshopy s různými pohledy a přístupy: Jak na čtení? Co třeba zpěvem?  Metodu, kterou vyvinula operetní diva Mária Navrátilová se svým projektem Sfumato (Splývavé čtení). Speciální pedagožka s vlastní praxí, Renáta Wolfová. Jedno velké téma jsou pro ni matematické dovednosti a jak na ně z pohledu školáka i dospělého. Je také spoluautorkou online aplikace Včelka. V "Poradně" na Dnu Dyslexie bude DYS-centrum reprezentovat Jana Pechancová, psycholožka, která má v DYS-centru Praha na starosti diagnostiku dětí, dospívajících i dospělých (i v anglickém jazyce). Libor Štěpán odborník na Irlen syndrom (metoda o barvách), jak pomáhají při čtení a individuální poslechový trénink Benaudira, který pomáhá se správným rozlišením toho, co slyšet, jak to správně napsat. Jana Štěpánová, speciální pedagožka, s vlastní praxí otevírá otázku Dyslexie, nezralost nebo vizuální stres?

Workshopy s lidmi, kteří mají vlastní zkušenost s dyslexií: Oborník, sám dyslektik, a jak k tomu přistupuje Ludmila Leinweberová. Má workshop, kde si budete moci vyzkoušet přístroj k trénování pozornosti a práci se stresem z programu Active Brain. Zkušenost i se svojí dyspraxií má Stanislava Emmerlingová, speciální pedagožka, která poukazuje na emocionální příčiny vzniku poruch DYS z epigenetického pohledu (dědičnost a vlivy prostředí). Tancem na dyslexii nebo jak na vysokou školu, když jste dyslektik? Simona Michl Egriová. Dagmar Rýdlová zase vytvořila mnoho pomůcek pro dyslektiky, tentokráte povede workshop na téma můj život s dyslexií a nadáním - názorně i prakticky. Výtvarnice a učitelka Markéta Miláčková má velké zkušenosti se světem čísel jako dyskalkulik. Na grafickém workshopu objevíte nový matematický prostor. Workshop, jak objevit v bezvýznamné skvrně svůj svět. Zuzana Schorno, tlumočnice, překladatelka, zubní laborantka a zdravotní sestra, která utekla před svojí dyslexií až do Švýcarska a tam našla výtvarný směr. Veronika Sluková, řezbářka, sama tvoří pomůcky pro uchopení času a má i velké zkušenosti se svými dětmi a tzv. dom školáctvím. To vše uvidíte na jejím workshopu. Workshop tvůrčího psaní s dyslexií? Je to vůbec možné? Dyslektička spisovatelkou? Co je to za oxymóron?! Kateřina Kaclíková. Tvořit zde mohou jak dospělí, tak i ti nejmenší. Workshop 3D Abeceda očima dyslektiků, fotografický kroužek Jindřicha Maťka. Režisér Jaroslav Černý, autor filmu DAR dyslexie, pohovoří o své zkušenosti. Alena Kupčíková bude všechny tímto Dnem provázet a optimisticky povzbuzovat, že Svět děláme my, a ne svět nás.