Tenhle festival si nebere servítky a ukazuje nás takové, jací jsme. Alespoň podle organizátorů. Jejich letošní výběr filmů se z velké části točí kolem objevování potlačené přirozenosti, zkoumání identity, výstředních rituálů a nevšední filmařské perspektivy.

Sestup tam, kam se ostatní bojí

Divná Evropa je festivalem, který s rozkoší sestupuje tam, kam se hlavní proudy kinematografie bojí. Prezentuje filmy bizarní, vyšinuté, výjimečně senzitivní k tomu, co stojí za sílícím pocitem krize identity.

Filmům z tohohle festivalu není nic svaté. Překračují tabu, kterými udržujeme při životě iluze civilizovanosti. Reprezentují svérázné autorské poetiky i celé směry. Jsou sice divné, ale zároveň neztrácejí vysoké ambice, o čemž svědčí i to, že jsou uváděny na prestižních festivalech.

Francouzský artový horor, ve kterém teče krev

Tak třeba francouzský snímek Raw, který má na festivalu 5. dubna svou premiéru. Jeho hrdinka - mladičká Justine - pochází z rodiny, kde jsou všichni veterináři a vegetariáni. I ona v šestnácti letech odchází na veterinární školu, kterou studuje její starší sestra.

Při jedné z epizod šikany je Justine donucena pozřít maso – poprvé v životě, a navíc syrové. Tahle zkušenost ji od základů změní a v křehké dívce se probudí spící monstrum. Film režisérky Ducournau připomene to nejlepší z dílen pánů Lynche a Cronenberga.

Na festivalu se představí celkem devět snímků. Po německém filmu Safari bude v sobotu 8. dubna následovat přednáška o evropské kinematografii.

 

Podívejte se na webové stránky: www.biooko.net