Příběh o jednom netradičním dostaveníčku připravuje u Švandů podle vlastního scénáře režisérka Viktorie Čermáková. Role ruské hlavy státu se ujme Marek Pospíchal; stálý člen smíchovské scény v představení využije mimo jiné i svou výtečnou ruštinu – v zemi, kde zítra znamená včera, se totiž před sedmatřiceti lety narodil.

Zesnulého komunistického funkcionáře a kdysi i předního normalizačního ideologa, jehož podpis nese i známý zvací dopis vedoucí až k okupaci Československa v roce 1968, ztvární hostující Miloslav Mejzlík. Dvojici politiků doplňuje výkonná asistentka v podání Martiny Krátké.

Viktorie Čermáková se při psaní o obou aktérech minulých i současných událostí záměrně pokusila vyhnout jednoduchým srovnáním i černobílým soudům.  A po prostudování různých pramenů popustila uzdu vlastní představivosti a smyslu pro humor. 

Její noční grotesku Putin a Biľak u trezoru tak inspirovaly nejen rozhovory s komentátory, politology a odborné stati v ruštině, ale i známý francouzský dokument Cesta k moci o Putinově vzestupu, Biľakovy paměti nebo slavný film Diktátor Charlieho Chaplina. A do děje vstoupila i sugestivní duchařská historka, kterou prostor podzemního studia výtečně umocňuje.

Více o inscenaci, která má premiéru 31. ledna, hledejte na stránkách www.svandovodivadlo.cz.