Slovenský dokument nabízí originální pohled do života lidí s autismem, přičemž zpochybňuje dosavadní společenské vnímání této vývojové poruchy. Když otec těžkého autisty Andreje žádal, aby bylo na Slovensku vybudováno speciální zařízení pro děti s tímto vývojovým mentálním hendikepem, na úřadě mu sdělili, že si ho má postavit sám. A tak ho postavil.

Slovenský režisér Jaro Vojtek po sedm let natáčel nejen jeho rodinu, ale také další tři slovenské rodiny, které se učí žít s různými typy autismu svých dětí.

Původně mělo jít o edukační film

Jak film vůbec vznikl? „Téma autismu si mě našlo samo, tak jako jiná témata předtím. Oslovila mě Katka Nakládalová, která vede Autistické centrum Andreas, abych pro ně natočil dvacetiminutový film pro edukační potřeby,“ říká režisér Jaro Vojtek.

Jenže jak se tématem zabýval do hloubky, zdálo se mu dvacet minut na zobrazení každodenního života rodin s autistickými dětmi málo. A tak začal pracovat na celovečerním filmu.

Sedm let práce s autisty

„Dokument jsem točil sedm let. A za tu dobu jsem, stejně jako rodiče těchto dětí, pochopil, že do světa autismu se proniknout nedá. Jedinou možností bylo pozorovat ho zvenku, přiblížit se k němu prostřednictvím vztahů dětí k rodině a okolí,“ zamýšlí se Jaro Vojtek.

Režisér se ve svém snímku snažil vystihnout, čím se svět nemocných od toho našeho liší. „Autisté mají své potřeby a je na rodinách kolem nich, aby je dokázali naplnit,“ popisuje své zkušenosti.

Film o rodinách, které se vzdaly svých potřeb

„Zajímavé zjištění bylo, že rodiče, které jsem sledoval, pochopili, že východiskem je zapomenout na léky, zapomenout na různé terapie a prostě vytvořit dětem podmínky, ve kterých se budou cítit co nejlépe,“ říká Vojtek.

Film Tak daleko, tak blízko je právě o vytváření specifických vztahů mezi autisty, jejich rodinami a lidmi kolem. Tyto rodiny se mnohdy zřekly vlastních osobních potřeb právě ve prospěch autisty. „Chtěl jsem také narušit zažité představy. Autismus není ani o genialitě, ani o totální uzavřenosti,“ tvrdí režisér dokumentu.

Diskuse s odbornicí

Snímek bude v multikulturním centru Alta promítán v rámci akcí Kino v obýváku. Po skončení pak následuje diskuze s Magdalenou Čáslavskou, ředitelkou Národního ústavu pro autismus – Nautis, který je, stejně jako studio Alta, podporován hlavním městem Prahou.

 

Podívejte se na webové stránky: www.altart.cz