Galerie hlavního města Prahy pečuje o sbírky českého umění 19., 20. a 21. století, o řadu veřejných plastik, včetně soch Karlova mostu. Její výstavní program je orientován na prezentaci českého i zahraničního výtvarného umění a na seznamování veřejnosti s tvorbou současných umělců.

A co nově představí ve svých sedmi objektech v průběhu celého letošního roku?

Fotograf světového formátu – Antonín Kratochvíl

V polovině května začne v Domě U Kamenného zvonu retrospektivní výstava významné osobnosti světové fotografie a držitele čtyř prestižních cen World Press Photo Antonína Kratochvíla. Představí průřez jeho expresivní tvorbou sociálního dokumentu a fotožurnalismu o povaze současné lidské společnosti.

„Jeho snímky akcentují strádání, zoufalství, odcizení, bolest, smutek a bídu, stejně tak aroganci moci a její důsledky v různých končinách světa. Zachycují tragičnost humanitárních a přírodních katastrof či vyhrocené sociální problémy,“ komentuje jeho dílo kurátorka výstavy Pavla Vogelová.

  • 13. 5. – 18. 10. Dům U Kamenného zvonu

Josef Sudek a fešandy z šuplíku

Málokdo ví, že jeden z nejslavnějších českých fotografů Josef Sudek (1896–1976) zasvětil významnou část své kariéry fotografování uměleckých děl. Znovuobjevení této obsáhlé a téměř neznámé části jeho díla bude pro širokou veřejnost určitě překvapením. Zaměření výstavy na sochy, téma, které bylo Sudkovi blízké, umožní ukázat souvislosti jeho práce na zakázku s volnou tvorbou.

„Sudek s oblibou gotickým Madonám a světicím říkal „fešandy“ a rád sochy fotografoval i „pro sebe“. Vedle ikonických fotografií ze sv. Víta nebo ze „Zahrádky paní sochařové“ představí výstava snímky fotografované pro sochaře, umělecké spolky a nakladatele, uložené doposud v kartotéčních „šuplících“ ve fototéce Ústavu dějin umění, ale i dobové reprodukce v knihách a časopisech,“ sdělila k chystané výstavě kurátorka Hana Buddeus.

  • 26. 5. – 30. 8.  Dům fotografie

Frida Kahlo: Její fotografie

Vztah slavné mexické malířky Fridy Kahlo k fotografii ukáže v prosinci 2020 výstava taktéž v Domě U Kamenného zvonu. Zatímco její otec i dědeček byli profesionálními fotografy, ona sbírala daguerrotypie a pohlednice z 19. století a různě je používala.

Výstava tak představí řadu snímků, které se zachovaly v její pozůstalosti a donedávna byly zcela neznámé. Bylo vybráno 241 snímků seřazených do šesti kapitol. Věnují se jejímu původu, politice, revoluci nebo Diegu Riverovi, jejímu zraněnému tělu a láskám a přátelstvím.

  • 2. 12. – 11. 4. 2021 Dům U Kamenného zvonu