U nás pohříchu neznámý Richard Deacon je jedním z nejvýznamnějších reprezentantů tzv. nového anglického sochařství. Z této generace v naší republice vystavoval zatím jen Deaconův souputník Tony Cragg.

Tato významná generace vnáší už od osmdesátých let do sochařství řadu inovativních formálních i myšlenkových proudů. Expozice Free Assembly tak má potenciál stát se jedním z nejvýznamnějších počinů na letošní výstavní scéně.

Nositel Řádu britského impéria vystavuje po celém světě

Richard Deacon (narozen 1949) je držitelem prestižní Turnerovy ceny z roku 1987, je rovněž nositelem titulu Řádu britského impéria.

Jeho sochařské dílo patří od osmdesátých let k nejvýznamnějším nejen v rámci silné generace anglických tvůrců, jako jsou Antony Gormley, Anish Kapoor, Alison Wilding, Tony Cragg a další, ale také k nejvýraznějším a nejsledovanějším v celosvětovém měřítku. Svědčí o tom řada jeho výstav v předních výstavních institucích všech kontinentů, i mnohé monumentální realizace od Kalifornie až po Tokio.

Objekty, kresby a keramika

Deacon se v Praze představí několika svými monumentálními objekty a současnou kresbou. Koncepce výstavy je bohužel limitovaná prostorovými možnostmi Městské knihovny, takže největší objekty, kterými autor oslňuje ve stálé expozici v londýnské Tate Modern, u nás neuvidíme.

I přesto bude jeho výstava unikátní možností shlédnout jeho mistrovské zacházení s netradičními materiály a jejich kombinacemi v abstraktně formulovaných objektech, jejichž podstatnou výrazovou složkou je objem a dynamický tvar. Zajímavé jsou zvláště Deaconovy keramické objekty, které znovu definují tuto techniku.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz