Festival zahájí koncert kontrabasisty a zakládajícího člena jazz fusionové skupiny Weather Report Miroslava Vitouše, který vystoupí v triu s kytaristou Rudym Linkou, italským bubeníkem Robertem Gattem a s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma.

Vitouš, který v prosinci oslaví sedmdesátiny, se zároveň stane prvním českým držitelem ceny Bohemia JazzFest Award. Tohle ocenění organizátoři festivalu udělují od roku 2008 za umělecký přínos a popularizaci jazzové hudby některému z vynikajících světových jazzových umělců. Loni ji obdržel americký saxofonista Charles Llyod.

Hvězdný Scofield

Druhý večer budou na Staroměstském náměstí hvězdami kytarista John Scofield a jeho kapela Überjam, kterou si posluchači můžou pamatovat z vystoupení v pražském Divadle Archa. Se Scofieldem zahraje basista Andy Hess, druhý kytarista Avi Bortnick a bubeník Dennis Chambers.

„Jsme potěšeni, že můžeme zpět přivítat staré přátele a představit novou generaci hudebníků, kteří předefinovávají a rozšiřují hranice jazzu,“ uvedl zakladatel a ředitel festivalu Rudy Linka.

Kdo z mladých dostane cenu?

V rámci festivalu bude rovněž na Staroměstském náměstí vyhlášen vítěz 8. ročníku soutěže o nejlepší jazzovou skladbu mladého autora do 35 let. Výherce, o němž rozhodne porota složená ze zástupců Bohemia JazzFest a OSA, obdrží šek v hodnotě 35 000 korun.

Jedna z největších letních hudebních akcí

Bohemia JazzFest, který v roce 2005 založil uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka, se stal v krátkém čase jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě. Každý rok akce přiláká téměř 100 000 jazzových fanoušků, kteří si na historických náměstích po celé zemi chtějí poslechnout světové jazzové špičky.

Všechny koncerty jsou zdarma.