Na programu komorního večera jsou díla Josquina Desprez, Johannesa Ockeghema, Guillaume de Machauta a Magistra Perotina, ale i díla soudobých autorů, jako je Arvo Pärt nebo Martin Smolka.

Cappella Mariana nazvala tento projekt ‚Alfa a Omega‘ s podtitulem ‚Pláč nad smrtí a zpěv o míru‘. Program lze číst jako cestu ke kořenům polyfonie a začíná gregoriánským chorálem, sekvencí ‚Alle caeleste nec non‘. Tato takzvaná matka sekvencí je mimořádně stará a byla rozšířena v Anglii, Itálii, Španělsku a Čechách. Tématem je narození Panny Marie na základě apokryfního evangelia.

Pro tento výjimečný projekt napsal český skladatel Martin Smolka novou skladbu s názvem ‚Maria je‘, která dodá projektu nadčasový rozměr. Skladatel ji představuje jako velmi osobní modlitbu k Marii, složenou z původního textu.

Goeyvaerts String Trio bylo založeno s cílem předvádět repertoár dvacátého a jednadvacátého století. Trio je pojmenováno po belgickém skladateli Karlu Goeyvaertsovi, který sehrál důležitou roli ve vývoji evropské nové hudby. Soubor nejen provádí současná díla, ale aktivně zadává nové skladby pro smyčcové trio. Jejich CD Stabat Mater bylo zařazeno časopisem Gramophone mezi deset absolutně nejlepších nahrávek díla Arvo Pärta.

Celým programem bude provázet středověké organetto Cataliny Vicens, hudebnice, která pochází z Chile a je specialistkou na řadu dobových klávesových nástrojů. Svým podmanivým zvukem bude posluchače vtahovat do příběhu života Panny Marie.

Další informace o koncertu, včetně možnosti zakoupení vstupenek online, jsou k dispozici zde.