Kapela The Plastic People of the Universe byla založena v roce 1968, začátky její tvorby byly ovlivněné hlavně americkými Velvet Underground (po revoluci si Plastici zahráli s jejich zakladatelem Lou Reedem) anebo Frankem Zappou.

Ikona českého undergroundu

Od začátku se Plastici dostávali do rozporu s režimem a úřady, vystupovali už pouze na tajných akcích, perzekuce vyvrcholila v roce 1976 uvězněním Ivana Martina Jirouse a Vráti Brabence.

Kampaň za jejich propuštění, kterou vedl Václav Havel, vyvrcholila v lednu 1977 Chartou 77. A tak se kapela stala ikonou českého undergroundu, desky tajně nahrávala na Hrádečku a šířila konspiračními cestami po celém světě. Na jaře 1988 se soubor rozešel, činnost obnovil až roku 1997.

Koncert plný starých pecek i úplných novinek

Letos uplynulo od založení kapely půl století. A to chce oslavu. Konat se bude v Paláci Akropolis.

V rámci speciálního koncertního programu zazní nejen klasické „plastikovské“ skladby, ale také úplné novinky. Kapela totiž od roku 2016 hraje v novém složení. Zakládající členové - letitý kapelník Josef Janíček, lídr a většinový textař Vratislav Brabenec a bubeník Jaroslav Kvasnička - k sobě přizvali baskytaristu Johnnyho Judla jr. a kytaristu Davida Babku. Na koncertě vystoupí i jejich kamarádi, např. Jan Brabec, Petr Placák, Josef Bobeš Rössler nebo Tomáš Schilla.