Na prvním koncertě zazní například ukázka ze symfonické básně Finlandia finského autora Jeana Sibelia nebo ze známého Peera Gynta norského autora Edvarda Griega. Děti uslyší i méně známé kusy, jako je například skladba „Jízda na saních“ amerického skladatele se švédskými kořeny Leroye Andersena. Autorem scénáře koncertu je spisovatel a scénárista Tomáš Končinský.

Průvodci na těchto hudebních výletech dětem budou Marek Němec a Johana Schmidtmajerová. Pražští symfonikové se snaží těmito koncerty přiblížit dětem svět klasické hudby, ale chtějí jim předat i základy společenského chování a vnímání kultury ve všech podobách. Mnohé z dětí jsou v takto velkém koncertním sále poprvé v životě a je to pro ně po všech stránkách obrovský zážitek. „Přejeme si, aby se na jeho základě na koncerty rády v průběhu života vracely,“ vysvětluje pojetí cyklu koncertů dirigent Jan Kučera.

Na cyklus rodinných koncertů Orchestr na dotek tematicky navazuje Hudební klub Fík, jehož program připravuje FOK ve spolupráci s Českou Orffovou společností. Každému koncertu z cyklu Orchestr na dotek předcházejí dvě klubová setkání, na kterých se děti na téma koncertu naladí a připraví si také krátký vstup, se kterým se v rámci programu koncertu představí na pódiu.

Více informací o jednotlivých koncertech, včetně možnosti zakoupení vstupenek, zde.