Roberta Křesťana asi netřeba představovat. Začínal jako bluegrassový muzikant v kapelách Trapeři a Poutníci, už čtvrt století ale působí ve Druhé trávě.

Druhou trávu založil Robert Křesťan spolu s Lubošem Malinou v roce 1991. Skupina mixuje několik hudebních stylů: bluegrass, folk i rock a od počátku svého působení je řazena mezi špičku na folk & country scéně v České a Slovenské republice.

Pro Američany jsme exoti

Kapela vydala osmnáct alb, je několikanásobným držitelem ocenění APH Anděl v kategorii Folk a Country. Jako jedna z mála tuzemských hudebních skupin pravidelně koncertuje ve Spojených státech, kde má za sebou tři desítky turné. Koncertování za oceánem je pro Roberta Křesťana spnění muzikantského snu, protože, jak říká, odjakživa tíhl k americké country a jejím odnožím.

„Pro Američany jsme exoti. Hrajeme jejich muziku, ale v proměněné podobě. Na vystoupeních obyčejně dáme dvě klasické bluegrassové písničky, po kterých pokývají hlavou, jako že to taky umíme. Hlavně jsou ale zvědaví na naše původní věci, protože se liší od toho, co znají,“ nechal se před časem slyšet Robert Křesťan s tím, že v Americe měla z jejich alb největší ohlas deska Czechmate z roku 1999, kterou vydala a distribuovala americká firma.

Současná sestava je nejlepší

Současná sestava Druhé trávy je podle kritiků i fanoušků asi tou nejlepší. Kromě zpěváka Roberta Křesťana ji tvoří banjista Luboš Malina, jeden z nejuznávanějších dobristů na světě Luboš Novotný, kytarista Emil Formánek, kontrabasista Tomáš Liška a bubeník Kamil Slezák. K výročí si kapela nadělila best of album a také DVD In Concert, které režíroval filmový režisér Roman Vávra.

Na koncertu na Střeleckém ostrově diváci uslyší průřez tvorbou kapely za celou dobu existence, těšit se mohou na předělávky Dylanových písní a na hity ze slavných alb Marcipán z Toleda a Pojďme se napít.

Vystoupí i Kateřina García a Tony Trischka

S Druhou trávou vystoupí i dva zajímaví hosté. Česko-španělskou zpěvačku Kateřinu Garcíu asi znají fanoušci keltské hudby. Působila ve slavné kapele Dún an Doras, později byla ovlivněna i španělskou hudbou a hudbou španělských sefardských Židů.

Dalším hostem je jeden z největších světových hráčů na banjo, americký muzikant Tony Trischka, který má české předky. V naší republice hrál už v roce 1988, na festivalu v plzeňském Lochotíně. Jeho avantgardní styl hry na banjo ovlivnil celé generace progresivních hráčů po celém světě. Za desku Double Banjo Bluegrass Spectacular byl oceněn titulem „Banjista roku“, za totéž album byl nominován na cenu Grammy v kategorii bluegrass.

 

Podívejte se na webové stránky: www.letnak.cz