Co je vlastně piktogram? Jednoduché grafické znázornění nějakého předmětu, činnosti nebo vlastností. Piktogramy jsou snadno srozumitelné, a to jak pro lidi různých kultur a národností, tak pro osoby postižené. Prostě jde o alternativní komunikaci s cílem umožnit lidem rychlou orientaci tam, kde by slovní vyjádření mohlo být překážkou k porozumění.

Piktogramy provázejí lidstvo od samého počátku. Už prehistorická civilizace se dorozumívala kreslením různých znaků na zdi. Piktogramy vlastně stály na počátku vývoje písma. A jejich obliba roste, stále častěji se používají na veřejných místech, budovách i v tištěných materiálech. Knihovna není výjimkou. I tady na ně narazíte, přičemž čtenáři mají pomoci v orientaci v žánrové literatuře.

Čtrnáct piktogramů

S jakými znaky se mezi regály s knihami v Městské knihovně setkáte? Je jich čtrnáct a každý patří jinému literárnímu žánru.

Tak třeba obrázek kovboje na koni je znakem pro dobrodružnou literaturu, mezi jejíž nejnovější titulu v knihovně patří román britského autora Ryana Chrise nazvaný Bojiště. Kdo si tohoto autora oblíbil, ví, že jde o dílo z volné řady thrillerů Code Red, ve kterých využívá své zkušenosti ze služeb u speciálních vojenských jednotek SAS. Ve své nejnovější knize čtenáře zavede na afghánské bojiště.

Anotované Staré pověsti české

Mladá slečna držící v ruce otevřenou knihu je zase symbolem pro literaturu dívčí, smějící se ústa náleží literatuře humoristické, erb s šavlí a brkem značí historickou literaturu, tu životopisnou najdete pod znakem staršího muže s plnovousem.

Pod okřídleným koněm hledejte bájeslovnou literaturu, která tento rok do své sbírky přibrala mimo jiné anotované vydání Starých pověstí českých od Aloise Jiráska. Tohle mistrovské dílo zcela jistě patří ke zlatému fondu české literatury. A jeho nejčerstvější edice obsahuje úplný text Starých pověstí českých doplněný fundovanými komentáři upozorňujícími na zdroje, ze kterých autor vycházel.

Příběhy pilota Pirxe

Ruka držící pistoli napovídá, že tento piktogram bude umístěn u detektivek, horory zase poznáte podle skutečně hororového obličeje s vytřeštěnýma očima a rukama, které jakoby do vás chtěly zatnout své ostré nehty.

Muž s kápí a mečem je piktogramem pro fantasy literaturu, u pohádek je obrázek princezny. Sci-fi také poznáte – muž s kloboukem na hlavě potřásající si rukou s mimozemšťanem (nebo robotem?). I do této kategorie knihovna v letošním roce přidala několik titulů. Mimo jiné i Příběhy pilota Pirxe – fantasy povídky z dalekých vesmírných cest, které spojuje stejný základ. Motivem téměř všech Pirxových příběhů je střet techniky s člověkem.