Federace vztahů je výstavou současného sochaře Rudolfa Samohejla. Prostor podlahy, který kompletně pokrývají betonové dlaždice, navádí diváka do určité míry k pohybu. Nastavení pravidel je ale současně otázkou jednotlivce.

Více než klasickou výstavou je tedy Federace vztahů sochařskou situací, jakým se Samohejl opakovaně věnoval v minulosti. Betonový pomník charakterizuje industriální dobu, stejně jako dobu vlády utopií. Nejmonumentálnějšími pomníky industriální doby jsou betonové ruiny továren a opuštěné vojenské objekty, a právě z těch Samohejl vychází. Jeho díla jsou anachronismy nebo polychronismy.

Zóna – hra nebo umění?

Vystavená desková hra Zóna je autorova práce z roku 2016, jejíž herní dlaždice jsou také šestiúhelníky. Z instalace předmětů z osobní sbírky autora na dlaždicích se stává „Grand Jeu“ - vysoká hra. Šedivé šestiúhelníky připomenou vojenské zaměření, mohou stejně dobře označovat herní políčko anebo kus dláždění.

O galerii

Nová galerie Mikuláše Nevana sídlí ve dvoře žižkovského činžovního domu v těsné blízkosti fotbalového stadionu Viktoria Žižkov. Její majitel  Mikuláš Nevan se rozhodl dokázat, že je v Česku možné rozvíjet obchod se současným uměním, na které se zaměřuje svými prodejními výstavami.

Výstavní program galerie Nevan Contempo je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Magistrátu hl. m. Prahy.

 

Podívejte se na webové stránky: www.nevan.gallery