„Muzeum svou expozicí zachycuje vývoj pražského vodárenství. Je zde vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a další exponáty,“ uvedl Ondřej Pokorný, tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).

Sbírka muzea je každoročně doplňována o nové exponáty. Pro děti jsou připraveny drobné dárky a návštěvníci budou moci ochutnat čerstvou vodu z kohoutku a osvěžující limonády ze sodastreamu. Muzeum patří k technickým unikátům a navštěvují ho zájemci z celého světa, a to nejen kvůli architektuře, ale i kvůli technickému řešení vodárny, která pochází z první republiky.

Zřizovatelem muzea je akciová společnost PVK, člen skupiny Veolia Voda. Muzeum bylo založeno v roce 1952. Základem muzea se staly exponáty, které byly použity v expozici pražského vodárenství na Jubilejní výstavě konané roku 1891 v Praze. Po rekonstrukci vodárny v Podolí byla expozice přemístěna z původních prostor na Národní třídě do Podolské vodárny a slavnostně otevřena v říjnu 1997. Muzeum pražského vodárenství se nachází v Praze-Podolí (budova vodárny), Podolská 15, Praha 4.