Výstava se může stát dobrou inspirací ještě nyní na podzim a zvláště pak na jaře. Výletní restaurace totiž zažívají vzestup. Je to stejně díky tomu, jak se mění životní styl Pražanů, kteří se především v 19. století stali hybnou silou vzniku řady dnes už legendárních výletních hospod a restaurací.

„Šlechtárna“ i Kravín

Výstava, která volně navazuje na obrovsky úspěšnou expozici Pražské kavárny, nabízí v unikátní sestavě pohled do pražských výletních restaurací od počátku jejich vzniku. „Je to možná trochu protimluv, jak může být pražská výletní restaurace na Sázavě, ale  faktem je, že impulzem pro vznik a rozvoj takových zařízení byli právě Pražané, kteří se v době, kdy výlety a vycházky byly velkou módou, zasloužili o rozvoj takových občerstvovacích zařízení,“ uvedl kurátor výstavy Tomáš Dvořák.

A tak se lidé seznámí s oběma Šlechtovými restauracemi, z nichž ta ve Stromovce bude za několik let také  v provozu. Narazíte i na Kravín, hospodu za hradbami.  Tato restaurace, jejíž existenci  ještě v 90. letech připomínala vinárna Kravín na Vinohradech, proslula dvěma záležitostmi. Jednak tu vznikala Haškova Strana mírného pokroku v mezích zákona a právě u ní  byl poprvé v provozu kolotoč s koňmi, který je dnes chráněnou kulturní památkou a stojí na Letné před Národním technickým muzeem.

Vlakem, lodí, tramvají, na kole i pěšky

Výstava mapuje neuvěřitelné množství restaurací a hospod, které vznikaly v Povltaví a Posázaví, ale i v dalších koutech středních Čech. Cílem výletů byly Chuchle, Modřany,  Zbraslav, Vrané, Měchenice, Davle, Štěchovice, Svatojánské proudy, Slapy, kam se jezdilo na lodích a parnících, ale také na kole, pěšky a v některých případech i tramvají.

Výstava je „rozparcelována“ na několik sekcí, kde si každý najde svůj způsob dopravy. Připomíná například pestrou škálu výletních restaurací na pražských ostrovech, cestu vlakem do Roztok do restaruace Sakura a další a další.

Becherovka za pár korun

Nejeden politik by zaslzel blahem, kdyby viděl jídelní a nápojové lístky, kde je v nabídce becherovka za pár korun a pivo jakbysmet. Ovšem dlužno podotknout, že výstava se dotýká i současnosti. Protože právě díky Pražanům a především těm, kteří jezdí na kolech, některé  hospody na nově vybudovaných cyklostezkách jen kvetou.

Výstava zaznamenává i takové „drobnosti“, jako jsou tvar a barva půllitrů a dalšího hospodského skla a tvar porcelánových tácků. Lahůdkou pro fajnšmekry je pak série hospodského vybavení  z dosud fungující slapské restaurace U Neužilů. Expozice rovněž nabízí možnost aktivního prohlížení díky několika hravým interaktivním prvkům.“ 

Do muzea na pivo

Na pivo, dortíček, kávičku si po prohlídce základní expozice můžete zajít bez obav do Muzea hlavního města Prahy. Součástí expozice je totiž živá výletní restaurace. Až vás občerstvení omrzí, je možné zahrát si „hockey“. Stačí vhodit pět korun do dobového stroje a dva protihráči se mohou pobavit i jinak než u stolu.  Dobová restaurace připomíná časy, kdy se lidé vydávali do vyhlídkové restaurace Terasy Barrandov za hudbou a Orchestrem R. A. Dvorského. 

V rámci výstavního projektu vznikla doprovodná publikace se stejnojmenným názvem, v níž se čtenář seznámí s více než stovkou vyobrazení výletních restaurací doprovázených informacemi o jejich vzniku a fungování, vzpomínkami pamětníků, potomků provozovatelů, stálých návštěvníků slavných i obyčejných.