Český porcelán je pojmem, který přes 200 let reprezentuje naši republiku po celém světě. A právě proto ho přes dvě desítky umělců použily a vytvořily porcelánové triptychy v rámci výstavy nazvané Květy 2018 - Stoletý příběh.

Autorem originální myšlenky je akademický malíř Boris Nosek, který tvoří technikou ručního prořezu. Vymyslel, že každý z oslovených kolegů vytvoří tři objekty – poupě, rozkvetlý květ a spodní list, ze kterého květ pučí.

Historie v porcelánu

Náměty jednotlivých květů mají jednotící téma: historii českého státu, jeho tradice, významné osobnosti, ale třeba i specifickou a výraznou architekturu, památky, přírodní úkazy a další výjimečnosti.

Boris Nosek, který se sám věnuje uměleckému porcelánu už více než třicet let, se inspiroval také osobnostmi naší kultury. Přesvědčil dědice Josefa Lady, aby pro projekt jako podklady zapůjčili Ladovy ilustrace, Památník národního písemnictví pak přispěl autorskými rukopisy Aloise Jiráska, Vladislava Vančury a také Václava Havla. Jeden z triptychů tak tvoří dvojportrét Dagmar a Václava Havlových.

Na výstavě, která má podporu hlavního města Prahy, je vedle více než stovky velkých porcelánových originálů k vidění také několik obrazů, kreseb a grafických listů.