Vystavena jsou díla od raných válečnou zkušeností ovlivněných prací až po jím založený umělecký směr „explosionalismus“. Součástí výstavy jsou také Boudníkovy manifesty, jím vydávané strojopisné samizdaty z 50. let a další, ne příliš často vystavované dokumenty.

Vladimír Boudník se narodil 17. března 1924 v Praze. V roce 1942 vytváří první známé kresby a akvarely, karikatury učitelů a spolužáků. Během druhé světové války byl v roce 1943 totálně nasazen do Dortmundu, kde zažil několikrát bombardování města.

24. března 1949 vydává první a 15. dubna druhý manifest explosionalismu. Koncem dubna potom začíná s několika spolužáky tvořit na základě asociace v pražských ulicích. V květnu téhož roku odesílá manifesty explosionalismu do Paříže a koncem července do všech důležitých kulturních institucí v Praze, do škol, redakcí novin a časopisů. Vytváří první abstraktní práce inspirované reakcemi diváků při tvorbě na ulicích. V padesátých letech objevuje drásací techniku, dělá sochařské pokusy a fotogramy. Věnuje se též studiu podmíněných reflexů. V roce 1951 vydává „Explosionalismus – Dopis o výtvarném umění a teorii nadenergie“, který je později označován za třetí manifest explosionalismu. Edici Explosionalismu, ve které vydává více než dvacet povídek-reportáží, uměleckých kritik a dalších textů, zakládá v roce 1952.

V šedesátých letech pořádá samostatné výstavy doma i v zahraničí. Zabývá se také lettrismem, kaligrafií, rozvíjí strukturální grafiku, vytváří velké grafické koláže, zkouší exhumovanou grafiku (lept rzí) a objevuje magnetickou grafiku. Umírá 5. prosince 1968.