Berlínští filharmonikové jsou jedním z nejvýznamnějších světových symfonických orchestrů, který proslavil hlavně legendární dirigent Herbert von Karajan. Podle hlasování předních světových kritiků vyhlášeném časopisem Gramophone se umístil na druhém místě v žebříčku 20 nejlepších světových orchestrů.

Orchestr s dlouhou historií

Orchestr byl založen 54 hudebníky na jaře 1882 pod názvem Frühere Bilsesche Kapelle, muzikanti ale pět let zápasili s finančními problémy. V roce 1887 se jich ujal koncertní agent Hermann Wolff, kterému se podařilo stabilizovat orchestr pod novým názvem Berliner Philharmoniker. A jako hostující dirigenti zde tehdy působili například Richard Strauss nebo Gustav Mahler.

Orchestr byl dlouhou dobu zaměřen výlučně na interpretaci skladatelů německého klasicismu a romantismu, později svůj repertoár rozšířil o další světové skladatele. Slavný Herbert von Karajan zde působil jako dirigent do roku 1989, na svůj post rezignoval měsíc před svou smrtí.

V letech 2002–2018, tedy do letošního roku, byl šéfdirigentem Sir Simon Rattle. Od sezóny 2019/2020 jej vystřídá Rus Kirill Petrenko.

Dirigent zároveň klavírním sólistou

Dirigentem letošního koncertu, ale i zároveň klavírním sólistou, bude světově uznávaný Daniel Barenboim, který není českému publiku neznámý. Loni dirigoval Mou vlast na zahájení Pražského jara.

V programu zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 26 „Korunovační“ D dur Wolfganga Amadea Mozarta a dále díla Maurice Ravela - chybět nebude ani slavné Bolero.