Ještě je šance přihlásit se

„Jejich počet neustále stoupal, předloni jsme zaznamenali rekord, zúčastnilo se 140 škol, letos asi rekord padne, počítáme s účastí 160 škol,“ uvedl koordinátor Garnier Juniorského maratónu Tomáš Mirovský. Semifinálové kolo začalo v Plzni 7. dubna, v Praze se poběží 29. dubna. „Ještě je možné se přihlásit, uzávěrka je 27. dubna, ale lze se přihlásit i den předem. Zohledňujeme to, že juniorský maraton se běhá v době, kdy probíhají maturity,“ dodal Tomáš Mirovský. Podrobnosti najdete na www.pim.cz.

Běh se přestěhoval na náměstí

Ve svých začátcích se běhalo na hřištích, nyní se běhá na náměstích významných českých měst. V Praze se poběží v Centrálním parku na Jižním Městě v Praze 11 a součástí bude také doplňkový závod POPRASKu, tedy sportovní soutěže pražských středních a základních škol o pohár primátora. „I pro mladé běžce je důležitá podpora diváků, proto jsme rádi, že nám města a radnice či městské části vycházejí vstříc. Díky tomu se připojila i řada institucí, letos je to například ministerstvo zdravotnictví anebo zastoupení Evropské komise, které připravilo pro vylosovaný tým z finále cestu do Bruselu.“

Finále s hvězdami maratonu

Garnier Juniorský maraton vyvrcholí v Praze 9. května, kdy se běží Volkswagen Maraton. Se špičkami světového maratonu budou stát na startu právě vítězové juniorů. „Je skvělé vidět, jak ještě první dva tři kilometry se černých hvězd drží skupinka mladých běžců juniorů,“ řekl Mirovský. „Ostatně na maratonu vždycky vidím, že startují lidé, kteří začínali s juniorským během. Stačí se podívat na trička startujících, protože ti obvykle ta trofejní berou s sebou. Myslím, že se nám podařilo vychovat desítky sportovců, kteří jsou věrní běhu.“

Praha se stane vzorem

„Byl bych rád, aby Praha byla vzorem pro další akce Garnier Junior maratonu v ostatních městech. Podpoří nás například Záchranná služba Praha a k nim se připojí se svým preventivním programem i ministerstvo zdravotnictví. Moje velké přání je, aby v dalších letech juniorský den vypadal tak, že v deset hodin začnou běhat děti ze základních škol, ve 12 vyrazí juniorský maraton a po něm se odehraje i běh pro dospělé,“ předestřel svoji představu Mirovský.

Podpora charitě

Součástí maratonu bude i podpora dobré věci – Centra Paraple. Ultramaratonec Miloš Škorpil se rozhodl podpořit Centrum Paraple charitativním během Kilometry pro Paraple, jímž spojí všechna účastnická města juniorského maratonu. Každý se k němu může připojit a přidat se ke sbírce.

Prevence pohlavních chorob s Durexem

K akci se připojilo i ministerstvo zdravotnictví, které využije možnosti prevence pohlavních chorob. „Potřebujeme mladé lidi, abychom šířili prevenci pohlavních nemocí. Je totiž známo, že mladá generace přestala mít obavu před HIV a pohlavními chorobami,“ řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. „Mladí vědí, že je dostatek léčiv, které prodlouží nemocným život. Neuvědomují si, že se jen prodlouží, ale na úkor kvality života. Chceme mezi mladou generaci středoškoláků dostat pravdivé informace, ne jim zakazovat různé typy chování, ale upozornit, že každý typ chování má svá rizika, a ukázat jak je minimalizovat. V Praze tedy proběhne preventivní akce ve spolupráci s firmou Durex a lidmi ze Státního zdravotního ústavu a chystáme i internetové linky,“ uvedl Vít.