Závod se koná bez přerušení od roku 1934 a je známý svým náročným profilem a rozmarným počasím a oblíbený svou unikátní atmosférou. Klání se účastní malé děti i běžečtí veteráni, běhá se na 6 tratích (370 m - 3100 m) a vyhlašuje se celkem 27 kategorií.

Původně studentský závod

Tento známý a oblíbený pražský závod vznikl v roce 1934 jako klubový závod Vysokoškolského sportu Praha, konaný na ukončení sezóny. Začínal během, pokračoval fotbalem a končil posezením v zahradě restaurace Ve Mlýně. Účastnili se ho z počátku jen členové klubu a pozvaní hosté. Charakteristický byl veselý ráz tohoto setkání.

S prvky recese

Trať s řadou přírodních překážek byla s velkou dávkou studentského humoru vybrána tak, aby se lišila od tehdy pořádaných přespolních běhů a aby umožňovala soupeření vyznavačů různých atletických disciplín i různých sportů. Záběru pomohla i příroda, když pro první část tratě připravila řadu terénních překážek a záludností.

Závod byl zpočátku téměř výhradně mužskou záležitostí. Kategorie běžců byly voleny podle disciplín, sportů a někdy i podle zaměstnání. Běžci používali velmi pestré dresy. Podobně byly sestavovány i výsledky.

Počet závodníků byl malý - do desátého ročníku nedosahoval padesátky. Základnou byl Kunratický mlýn, kde se sportovci svlékali a kde byly vyhlašovány výsledky. Organizace klání byla oproti dnešku jednoduchá.

Nejvíc běželo 9128 účastníků

Od 50. let se závod stal veřejným a ztratil tak svou původní intimitu. Vznikaly další kategorie, byl zaveden start po dvojicích, účast rostla, začali se účastnit přední atletičtí běžci, k pořádání byl již třeba početný sehraný tým.

Příslib záštity předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pro 50. ročník při návštěvě 48. ročníku vedl k pečlivé přípravě, která trvala 2 roky. Její součástí byl i přechod na start po trojicích vyzkoušený v 49. ročníku. Byla vydána ročenka a pamětní medaile, které veteránům předával předseda MOV J. A. Samaranch.

Závod 50. ročníku s rekordním počtem 9128 účastníků proběhl v upraveném a vyzdobeném prostoru v slavnostní atmosféře.

V současnosti běhá 3400 borců

Počet účastníků v 50. a 51. ročníku již značně překročil možnosti přírodního prostředí i prostoru závodu a působil problémy orgánům pečujícím o ochranu přírody i pořadatelům. Po řadě jednání se dospělo k řešení s omezením počtu účastníků běžících přes Hrádek na 3 500.

Přírodní prostředí Kunratického lesa je celkově velmi zatěžováno, a to nejen během závodu. Proto se dnes nelze již vrátit k masovosti z 80. let. Nedovoluje to po některých majetkových změnách již ani prostor Velké kunratické. Je třeba dodržovat všechna opatření omezující negativní působení závodu na přírodní prostředí. I proto je momentální limit tratě 3400 účasníků, z toho 2300 na tratě přes Hrádek.

Závod pořádá atletický klub Spartak Praha 4. Partnerem je hlavní město Praha.