Roztroušená skleróza (RS)

Nevyléčitelnou RS v České republice trpí odhadem 23 tisíc lidí a každým rokem si diagnózu RS vyslechne 700 až 1000 převážně mladých lidí. Je to autoimunitní zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina dosud není známa. Třikrát více postihuje ženy, a je pro ni typické střídání atak a klidových stavů. Vzhledem k tomu, že je střídání fází nepředvídatelné, je velice komplikovaná léčba i prevence nemoci. Neléčené onemocnění způsobuje invaliditu u většiny pacientů, přitom pravidelná pohybová aktivita hraje klíčovou roli při zvládání nemoci.

Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS)

Je první celostátní sportovně charitativní kampaň v oblasti roztroušené sklerózy, sportovní akce s pohybovými aktivitami vhodnými pro pacienty s RS, která se koná souběžně po dobu 24 hodin v tělocvičnách a fitness centrech na různých místech v ČR i v zahraničí, přičemž v Praze se akce odehrává v největším rozsahu.

Je koncipován jako skládačka – v místě, čase, generačně i profesně. Lidé s RS cvičí společně se svými blízkými, lékaři, sestrami, terapeuty, aktivně se zapojují pacientská sdružení, další neziskové organizace, široká veřejnost. V duchu myšlenky sounáležitosti a vzájemné podpory se cvičící v jednotlivých městech propojují přes skype - krátká vzájemná pozdravení se cvičícími v sálech. Štafeta jako symbol, který obíhá Čechy a Slovensko, spojuje města navzájem a mezi sebou, koresponduje s grafickým motivem - mapy v jejich různé podobě, propojení jednotlivých míst a umět společně jít dál.

První ročník MaRS se konal v roce 2012, v roce 2021 se akce kvůli pandemii koronaviru omezila do domácího prostředí za pomoci předtočených lekcí a do outdooru, který je i nadále součástí projektu.

Letošní program v Praze:

Více informací na stránkách www.maratonmars.cz.