Původní osma prokázala ohromnou občanskou statečnost. Tehdy, 25. srpna 1968, se na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa sešli na moskevském Rudém náměstí pod československou vlajkou lingvista Konstantin Babickij, básník Vadim Delone, dělník Vladimir Dremljuga, anglista Viktor Fajnberg, básnířka a překladatelka Natalja Gorbaněvská, fyzik Pavel Litvinov, lingvistka Larisa Bogorazová a studentka Taťjana Bajevová.

Za svobodné Československo

Jejich poklidná demonstrace pod hesly Ať žije svobodné a nezávislé Československo! anebo Hanba okupantům neměla dlouhého trvání. Demonstranti byli zatčeni, odsouzeni k několikaletým trestům vězení, k pobytu v pracovních táborech, psychiatrických léčebnách nebo ve vyhnanství. Přesto prý nikdy nelitovali.

Z osmi účastníků protestu proti okupaci Československa už žijí jen Pavel Litvinov, Taťjana Bajevová a Viktor Fajnberg. A právě jim Ministerstvo zahraničí ČR udělilo cenu Gratias agit.

O ceně

Cenou Gratias agit, udělovanou od roku 1997 ministrem zahraničních věcí ČR za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí, mohou být oceněny osoby bez rozdílu národnosti a státní příslušnosti, nezávisle na zemi jejich původu a současného pobytu, které svojí dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností nebo významným činem cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. V minulosti ji získali například Ruth Bondyová, Viktor Fischl, Tomáš Baťa jr. anebo František Listopad.

Pavel Litvinov, Taťjana Bajevová a Viktor Fajnberg nyní přijali pozvání do Knihovny Václava Havla. Diskusi na téma dávného výročí i současných událostí povede historik Adam Hradilek (Ústav pro studium totalitních režimů) a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.